-3 ogórki korniszone -10 pieczarki marynowane - 2 łyżeczki majonezu -sól i pieprz Przygotowanie: Ogórki,cebulę i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę,dodać sól,pieprz i majonez. Wszystko wymieszać. Idealne na kanapki lub do jajek gotowanych.
-300 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 100 g mąki żytniej (typ 720) - 150 g mąki pszennej (typ 650) lepsza jest typ 750 - 50 g drożdży świeżych - łyżeczka soli - łyżeczka cukru - łyżeczka oleju - 400 ml ciepłej wody - 100 g słonecznika - 20 g płatków owsianych
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski,rozkruszyć drożdże, wsypać sól,cukier, słonecznik. Wlać olej i wodę ciągle mieszając. Ciasto wyrobić i przełożyć doformy. Przykryć ścierką i odstawić na 40 min. w ciepłe miejsce. Piec 60 min w 200 stopniach.