sobota, 30 listopada 2013

Pierś z kurczaka w zalewie octowej

Pierś z kurczaka,zamiast ryby :)
Powiem Wam,ze duże zaskoczenie :))) Kurczak jest przepyszny :)
Polecam :)
Składniki:
  •  2 piersi z kurczaka
  •  sól,pieprz
  •  bułka tarta do panierowania
  •  olej do smażenia
  •  cebula
Zalewa :
  •  3 szklanki wody
  •  1/2 szklanki octu
  •  1/2 szklanki cukru
  •  1 łyżka soli
  •  kilka ziarenek ziela angielskiego,pieprzu ziarnistego
  •  2 liście laurowe
  •  1 łyżka białej gorczycy
Przygotowanie :
Pierś z kurczaka przekroić na pół w poprzek.
Rozbić lekko tłuczkiem.
Posypać solą i pieprzem. Obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Wystudzić.
Cebulę pokroić w piórka.

Składniki na zalewę zagotować.Wystudzić.
W misce układać piersi i cebule na przemian.Zalać zalewą. Odstawić na noc do lodówki.






czwartek, 28 listopada 2013

Sałatka z cytrynowym kurczakiem

Wczoraj został mi z obiadu cytrynowy kurczak :D więc na kolacje była sałatka :))







Składniki:

  •  1 pierś z kurczka
  •  2 łyżki soku z cytryny
  •  1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  •  kilka listków sałaty lodowej
  •  1 ogórek kiszony
  •  1 mały ogórek zielony
  •  1 mały pomidor
  •  1 kromka chleba
  •  2 łyżeczki soku z cytryny
  •  sól ziołowa Prymat
  •  sól pieprz

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć i oczyścić. Przekroić na pół wzdłuż.
Włożyć do miski,dodać łyżeczkę przyprawy do kurczaka i 2 łyżki soku z cytryny. Wymieszać i odstawić na chwilę.
Pierś z kurczaka położyć na rozgrzanej patelni grillowej lub na patelni teflonowej i smażyć chwilę z dwóch stron.

Kromkę chleba pokroić w kostkę. Zrumienić na suchej patelni teflonowej.

Sałatę umyć,porwać i ułożyć na talerz.
Ogórek kiszony pokroić w paski i ułożyć na sałatę.
Ogórka i pomidora obrać,pokroić w plastry i układać na przemian na sałacie.
Posolić i popieprzyć.
Kurczaka pokroić w paski i układać na sałacie.Posypać grzankami.
 Posolić solą ziołową i polać sokiem z cytryny.

środa, 27 listopada 2013

Akcja " Zimowe Sałatki "

Zapraszam Was serdecznie do akcji na durszlak.pl  :)

                                  


W tej akcji chcę zebrać sałatki ,które są pożywne. Czyli jarzynowe,ziemniaczane,śledziowe,mięsne,ryżowe,makaronowe :)
Czekam na Wasze inspiracje :)
Zimowa sałatka to na pewno nie sałata z ogórkiem :)



LICZĘ NA WAS :)))))


KOD: 


Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.
Zimowe sałatki

Surówka z czerwonej kapusty

Uwielbiam surówki z kapusty każdego rodzaju :) Dziś z czerwonej kapusty :) Pyszna!:)



Składniki:
  •  ćwiartka kapusty czerwonej
  •  1 marchewka
  •  1 łyżeczka oleju
  •  2 łyżeczki sosu sałatkowego w proszku
  •  1 łyżeczka soku z cytryny
  •  odrobina cukru
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować drobno.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Kapustę z marchewką wymieszać dłonią lekko ugniatając.
Dodać sos,olej,sok z cytryny i odrobinę cukru. Wymieszać łyżką. Gotowe.

wtorek, 26 listopada 2013

Makaronowy garnek

Dziś przekazuje Wam przepis na pyszne danie jednogarnkowe :)

Przypominam o konkursie : szczegóły :)

 Składniki:
  •  100 g makaronu RIGATONI Tesco
  •  250 g mięsa mielonego
  •  1 cebula
  •  10 pieczarek
  •  1 puszka pomidorów
  •  3 łyżki koncentratu pomidorowego Tesco
  •  1 litr wody
  •  3 łyżki mąki + do obtoczenia pulpetów
  •  1 jajko
  •  1 łyżka bułki tartej
  •  1 łyżka oleju
  •  garść świeżej bazyli
  •  Przyprawy: sól,pieprz,2 łyżki ziół prowansalskich,1 łyżeczka vegety  
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie,odcedzić.
Mięso przyprawić solą i pieprzem,wymieszać z jajkiem i bułką tartą. 
Formować małe pulpeciki i obtoczyć je w mące.
W garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę vegety. 
Pomidory z puszki zmiksować z bazylią na krem.
Zmiksowane pomidory wlać do garnka. Do gotującego się sosu wrzucić pulpety.
Następnie dodać koncentrat,sól , pieprz i zioła prowansalskie.
Do kubka wsypać mąkę i wymieszać koziołkiem z zimną wodą.
Cebulę i pieczarki obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej,zeszklić cebulkę a następnie podsmażyć pieczarki.
Cebulę i pieczarki wrzucić do sosu. Do sosu dodać mąkę rozrobioną z wodą i gotować jeszcze 10 minut.
Ugotowany makaron wrzucić do sosu i wymieszać ,aby makaron połączył się z sosem. Gotować jeszcze 5 minut.
Przełożyć na talerz i udekorować bazylią.
Do sosu można wrzucić surowy makaron, przed dodaniem mąki( będzie szybciej :D ) i gotować ok.15 minut.








 

poniedziałek, 25 listopada 2013

Konkurs na 1 urodziny bloga :)

 30 grudnia 2013 roku mija rok odkąd tutaj z Wami jestem ;-)
Z tego powodu mam dla Was konkurs :)

  Zadanie konkursowe:
 Tematem konkursu jest DANIE MIĘSNE dlatego,że mój mąż jest mięsożerny ,a że jest głównym testerem moich potraw i mnie wspiera, to chce zrobić coś dla niego ;-) Więc szykujcie ciekawe potrawy mięsne :)))
Aby wziąć udział w konkursie należy przygotować dowolną potrawę mięsną, sfotografować przygotowane danie ( na zdjęciu musi być odręcznie napisana kartka z napisem : " 1 urodziny Koperek w kuchni " )
Zdjęcie i przepis proszę wysłać na adres : duusiak@o2.pl 
W e-mailu należy wysłać zdjęcie potrawy,przepis oraz imię i nazwisko.
 
Wszystkie zdjęcia będą umieszczała na na facebooku.


Zgłaszając swój przepis i zdjęcie do konkursu wyrażasz automatycznie zgodę na umieszczenie zdjęcia oraz imienia i nazwiska na moim blogu i facebooku.

  Regulamin konkursu:

  • organizatorem i sponsorem konkursu jest Koperekwkuchni ( czyli ja )
  • adres do wysyłki musi być na terenie Polski
  • do konkursu można wysłać dowolną ilość przepisów
  • konkurs będzie trwał od dziś : 20.11.2013r. do 28.12.2013r.
  • będzie mi miło,jeśli polubisz bloga Koperekwkuchni na facebooku ;-)
  • ze wszystkich nadesłanych przepisów wyróżnię trzy,których autorzy dostaną nagrody :)
  • wyniki konkursu ogłoszę w dzień urodzin bloga : 30.12.2013r :)
   

A teraz nagrody(nie ma miejsc,wybiorę 3 najlepsze przepisy i nagrodzę :):
Autor najlepszego z najlepszych przepisów będzię mógł wybrać nagrodę z tych trzech :)

Książka : " Zapraszam do stołu Kuchnia Jerzego Knappe "
 
 Książka : Przepis na życie powieść Agnieszki Pilaszewskiej
 Książka :  "365 obiadów-domowe dania na każdy dzień roku "
 

niedziela, 24 listopada 2013

Pomarańczowe pełnoziarniste pancakes na śniadanie

Dziś mam dla Was propozycję na zdrowe i przepyszne śniadanko :)
Do tego szklanka soku 100% Tymbark i zdrowe śniadanie gotowe :)







Składniki:
  •   na ciasto :
  • pół szklanki mąki pszennej
  •  pół szklanki mąki pełnoziarnistej
  •  1  łyżka otrębów owsianych
  •  100 ml mleka
  •  50 ml soku pomarańczowego 100% Tymbark
  •  1 jajko
  •  pół łyżeczki oleju
  •  1 łyżeczka miodu
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •          dodatkowo :
  •  1 pomarańcza
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i miksujemy chwilę mikserem,aż będzie gładka masa.
Patelnie rozgrzewamy. Na suchą patelnie wlewamy ciasto tworząc małe placuszki i smażymy chwilę,gdy pojawią się pęcherzyki przewracamy placki na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilkę. I tak aż skończy się ciasto :)
Układamy placuszki na talerzu na przemian z pokrojoną w plastry i obraną pomarańczą. Dekorujemy miętą i gotowe :)







 


 

sobota, 23 listopada 2013

Drożdżowo-kruche cynamonowe zawijaski

Pyszne bułeczki drożdżowo-kruche z cynamonem :) Idealne na drugie śniadanie ze szklanką soku 100% Tymbark :)

Przepis znalazłam na bardzo ciekawym blogu:)














Składniki:
  • ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki + do posypania
  •  7 gram suchych drożdży lub 25 g świeżych
  •  80 g stopionej margaryny
  •  1/4 szklanki cukru
  •  1 jajko
  •  130 ml ciepłego mleka
  •  szczypta soli
  • nadzienie:
  •  30 gram stopionego masła
  •  1,5 łyżeczki cynamonu
  •  4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mąkę przesiać razem z drożdżami do miski,dodać jajko,stopione masło , cukier i sól. Zagnieść na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kule i wkładamy do miski obsypanej mąką, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy i wałkujemy na prostokąt. Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Następnie kroimy na kawałki jak na zdjęciu. Na środku każdej bułeczki robimy wgłębienie drewnianą łopatką, delikatnie aby nie przeciąć.
Zawijaski układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut.