piątek, 28 lutego 2014

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Pyszne mięciutkie mięsko. Rozpływa się w ustach:)




Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • sól,pieprz,papryka słodka,papryka ostra,vegeta
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  •  1 łyżeczka oleju + do smażenia
  •  mąka do obtoczenia
  •  3 liście laurowe
Przygotowanie:
Polędwiczkę pokroić w plastry. Lekko rozbić tłuczkiem. Olej wymieszać z przyprawami. Do marynaty włożyć polędwiczkę. Przykryć i wstawić do lodówki na noc. Plastry polędwiczki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Wlać wodę, dodać listki laurowe i dusić na małym ogniu około 30 minut. Przyprawić solą i pieprzem i wyjąć liście laurowe. 
Podawać z ziemniakami lub kaszą.

czwartek, 27 lutego 2014

Surówka z białej rzodkiewki z cukinią

Surówki jadam codziennie :) Uwielbiam je :)




Składniki:
  •  pół białej rzodkiewki
  •  1 marchewka
  •  pół kalarepki
  •  pół cukinii
  •  koperek 
  •  sos sałatkowy w proszku ( można pominąć,ja lubię)
  •  odrobina oleju
  •  odrobina soku z cytryny
  •  sól i pieprz 
Przygotowanie:
Rzodkiew,kalarepkę i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek posiekać. Przyprawić i wymieszać. 

 

Babeczki z serkiem

Zamiast pączków u mnie babeczki z serkiem :)










Składniki: ( na około 10 babeczek)
  •  1,5 szklanki mąki
  •  pół szklanki cukru pudru
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  190 ml maślanki 
  •  80 ml oleju
  •  1 jajko
 nadzienie:
  •  10 łyżeczek serka śmietankowe ( taki jak na sernik) 
  •  2 łyżeczki cukru waniliowego
  •     cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Serek śmietankowy wymieszać z cukrem waniliowym.
Mąkę,cukier puder i proszek do pieczenie wymieszać w jednej misce. 
Maślankę,olej i jajko wymieszać w drugiej misce.
Składniki mokre dodać do składników suchych.
Wszystko dokładnie zmiksować.
Do foremek na babeczki układać jedną łyżką ciasta,łyżeczkę serka i drugą łyżkę ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 minut.
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

wtorek, 25 lutego 2014

Kotlety jajeczne z pieczarkami

Na wielkanocną przekąskę lub bezmięsny obiad :)





Składniki:
  •  3 jajka ugotowane na twardo
  •  10 pieczarek
  •  1 jajko surowe
  •  1 garść startego żółtego sera
  •  1 pęczek pietruszki
  •  1 łyżka bułki tartej + do panierowania 
  •   sól,pieprz 
  •  olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć.
Ugotowane jajka obrać i pokroić w kostkę. Pietruszkę posiekać.
Wymieszać wszystko z surowym jajkiem ,bułką tartą i startym żółtym serem.
Przyprawić. Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
 

Cytrynowa polędwiczka grillowana

Dziś coś pysznego i zdrowego :)
Polędwiczka - pyszne ,mięciutkie mięsko ;)




Składniki:
  •  6 plastrów polędwiczki wieprzowej
  •  sok z połowy cytryny
  •  pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  •  pół łyżeczki przyprawy do mięs
  •  pół łyżeczki papryki słodkiej
  •  sól,pieprz
  •  odrobina oleju
Przygotowanie:
Polędwiczkę lekko rozbić. Sok z cytryny wymieszać z pieprzem ziołowym,przyprawą do mięs,papryką słodką ,solą ,pieprzem i olejem. Mięso włożyć do tej mieszanki i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Patelnię grillową lub grilla rozgrzać i układać polędwiczki. Grillować po około 5 minut z każdej strony.

poniedziałek, 24 lutego 2014

Surówka z pieczarek

Surowe pieczarką są bardzo zdrowe,nigdy nie wpadłabym ,żeby je w ten sposób jeść :)
Pomysł na surówkę dostałam od cioci :)





Składniki:
  •  7 pieczarek
  •  garść pietruszki zielonej
  •  1 łyżeczka octu
  •  2 łyżeczki soku z cytryny
  •  1 łyżeczka oleju
  •  sól i pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki obrać i pokroić w cienkie plastry. Pietruszkę drobno posiekać.
Pieczarki polać octem,sokiem z cytryny,olejem i przyprawić solą i pieprzem.
Posypać pietruszką. Wymieszać. 
Smacznego ! :)

Surówka z kiszonej kapusty

Moja ulubiona surówka :) Ma dużo witamin. :)



Składniki:
  •  300 g kapusty kiszonej
  •  pęczek szczypiorku
  •  1 łyżeczka cukru
  •  1 łyżeczka oleju
 Przygotowanie:
Kapustę kiszoną przepłukać i pokroić. Szczypiorek posiekać. Dodać cukier i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. 

sobota, 22 lutego 2014

Pierogi z ziemniakami

Dziś klasyka polska - pierogi z ziemniakami i cebulką :)









Składniki:
 ciasto :
  •  1,5 szklanki mąki pszennej+do podsypania
  •  0,5 szklanki ciepłej wody
  •  szczypta soli

 farsz:
  •  5 średnich ziemniaków 
  •  2 cebule
  •  sól,pieprz
  •  1 łyżeczka vegety
  •   olej do smażenia
Przygotowanie:
Farsz:
Ziemniaki ugotować ( najlepiej dzień wcześniej). Utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wymieszać z cebulą i przyprawić.
Ciasto :
Mąkę przesiać na blat. Zrobić dziurkę i wlewać powoli ciepłą wodę. Dodać szczyptę soli. I zagniatać ciasto ok 10 minut,aż będzie gładkie.
Ciasto rozwałkować cienko. Wyciąć koła, nakładać łyżkę farszu i zlepiać.
Na gotującą się wodę wrzucać pierogi i gotować około 5 minut od wypłynięcia.

 
 

piątek, 21 lutego 2014

Sałatka z kuskusem i kurczakiem

Dziś pyszna i szybka sałatka. Na kolację lub obiad:)





Składniki:
  • pół szklanki kaszy kuskus
  • pół szklanki gorącej wody
  • pół łyżeczki vegety
  • 1 pierś z kurczaka grillowana
  • 2 ogórki korniszone
  • kiełki brokuła
Przygotowanie:
Kaszę kuskus zalać gorącą wodą,dodać vegetę i przykryć. Pierś z kurczaka przyprawić ulubionymi przyprawami i usmażyć na patelni grillowej. Pierś i ogórka pokroić w kostkę. Kaszę wymieszać z kurczakiem,ogórkiem i kiełkami.

Kiełki

czwartek, 20 lutego 2014

Pieczone ziemniaki z curry

Dodatek do obiadu. Smaczne pieczone ziemniaczki.


Składniki:
  •  3 ziemniaki
  •  1 łyżeczka curry
  •  1 łyżeczka papryki
  •  1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować na pół twardo w osolonej wodzie. Pokroić w cząstki.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym ,posypać przyprawami,polać olejem i wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 minut.


 
 

Krem z czerwonej kapusty

Dziś zdrowo i kolorowo :D

Zupę krem można robić z każdego warzywa,więc czemu nie z kapusty? :)


Składniki:
  •  ćwiartka kapusty czerwonej
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka vegety
  • sól,pieprz 
  • 1 łyżka śmietany
Przygotowanie :
Kapustę drobno pokroić . Marchew obrać i pokroić w plasterki.
Wrzucić do garnka. Zalać wodą,tyle żeby przykryć kapustę. Gotować do miękkości. Zmiksować. Przyprawić do smaku. Nalać na talerz i dodać śmietanę.

środa, 19 lutego 2014

Sałatka z brązowym ryżem i brokułem

Zdrowa,pożywna i smaczna :)  Ryż brązowy ma dużo błonnika. Brokuły są zdrowe i podczas gotowania tracą dużo witamin, dlatego warto jeść surowe :)




Składniki:
  •  50 g ryżu brązowego
  •  2 różyczki brokuła
  •  pół papryki
  •  4 plasterki szynki drobiowej
  •  pół ogórka wężowego
  •  garść kiełek brokuła
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.Wystudzić.
Brokuł,paprykę i obranego ogórka umyć i pokroić w kostkę. 
Szynkę pokroić w kostkę.
Dodać jogurt i majonez. Przyprawić i wymieszać. Posypać kiełkami.
Odstawić do lodówki na godzinę.
 

wtorek, 18 lutego 2014

Mielone z kiełbaską

Tradycyjne mielone są już nudne. Często je urozmaicam :) Z wczoraj zostały mi ugotowanie kiełbaski, więc je wykorzystałam.







Składniki:
  •  250 g mięsa mielonego
  •  2 kiełbaski frankfurterki
  •  1 jajko
  •  2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  •  1 łyżeczka curry
  •  1 łyżeczka przyprawy do mięs
  •  sól,pieprz 
  •  olej do smażenia
Przygotowanie:
Kiełbaski ugotować. 
Mięso mielone wymieszać z jajkiem,bułką tartą i przyprawami.  Uformować kulkę i spłaszczyć na ręku na podłużny placek. Na mięsie położyć kiełbaskę i zlepić. Kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.