Przygotowanie : Z kapusty poodrywać liście. W garnku zagotować wodę i wrzucać po jednym liściu na wrzątek na 2 minuty. Sparzone liście na talerz. Ryż ugotować. Cebulę obrać,pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Mięso wymieszać z ryżem ,jajkiem,cebulą ,posiekanym koperkiem i przyprawić. Liść kapusty rozłożyć nakładać farsz mięsny, złożyć boki i zawijać. Sos: Do garnka wlać wodę, passatę i koncentrat. Zagotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą i wlać do sosu. Zagotować.Dodać śmietankę i posypać bazylią.
Przygotowanie : Kaszę mannę,mąke, cukier i proszek do pieczenia wymieszać razem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o duzych oczkach. Jabłka wymieszać z cynamonem. Blachę prostokątną (ja użyłam o wymiarach 30x25 ) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Suche składniki podzielić na 3 części. Wysypać na blachę część pierwszą na to rozłożyć starte jabłką, ponownie suche składniki,jabłka i ostatnią część suchych składników. Na wierzchu posypać całość startymi wiórkami z margaryny. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.