Przygotowanie : Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ser,szynkę,ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać z ryżem dodać majonez i przyprawić. Włożyć do lodówki.
sól i pieprz czarny,pieprz ziołowy,przyprawa do mies
3 liście laurowe
olej
Przygotowanie : Farsz: Mięso pokroić w grubą kostkę ,posypać przyprawą do mięs i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie zalać wodą i dusić pod przykryciem około 40 minut. Odcedzić i odstwić do wystudzenia.Kapustę kiszoną odcedzić z soku i włożyć do garnka z wodą,dodać liście laurowe gotować około 30 minut.Odcedzić i odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelnię na rozgrzany olej wrzucić cebulę z pieczarkami. Smażyć przez kilka minut. Przełożyć do miski i wystudzić. Mięso i kapustkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa i wymiszać z cebulą i pieczarkami. Przyprawić. Ciasto: Do miski wsypać mąkę ,dodać ciepłą wodę i sól. Ciasto wyrabiam przez kilka minut. Włożyć do woreczka foliowego na 30 minut. Ciasto rozwałkować i wycinać koła. Na każde koło nakładać farsz zlepiać pieroga. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Do gotującej się wody wrzucać pierogi. Gotować kilka minut. Odcedzić i układać na talerz.
To mój pierwszy w zyciu sernik :) Nie wiem dlaczego ale zawsze bałam się go upiec,bałam się ze opadnie ,ze bedzie rzadki. Ale wyszedł przepyszny :) Jest bardzo prosty w wykonaniu :)
Składniki:
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka
6 jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żółka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę z odrobiną soli. Odstawić. Żółtka zmiksować z budyniem,cukrem proszkiem do pieczenia i twarogiem, dodać mleko i chwile miksować. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać łyżką delikatnie. Blachę prostokątna o wymiarach 30x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wylać masę serową ( masa będzie rzadka) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1 godzinę, wylączyć piekarnik i zostawić jeszcze na 20 minut. Po wystudzeniu wstawić na kilka godzin do lodówki.