Przygotowanie : Do miski wkładamy miękką margarynę i cukier. Miksujemy chwilę, dodajemy jajko,dalej miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. ( jeśli chcecie zrobić wersję kakaową należy dodać 3 łyżki kakao) i dalej miksujemy. Następnię zagniatamy ciasto ,robimy kulkę i przygniatamy dłonią,układamy na papierze do pieczenia na blaszce. W każde ciasto wkładamy po kilka drażetek. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.
Przygotowanie : Śledzie namoczyć w wodzie przez kilka godzin,najlepiej na noc. Śledzie pokroić w paski. Ogórka pokroić w półplasterki, paprykę w paski i cebulę w kostkę. Wsystkie składniki na zalewę zagotować i wystudzić. Śledzie układać w słoiku lub misce z papryką,cebulą i ogórkiem. Całość zalać wystudzoną zalewą i wstawić do lodówki na noc.