Składniki:
- 120 g margaryny
- pół szklanki cukru
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 100 g kolorowych drażetek czekoladowych
Przygotowanie :
Do miski wkładamy miękką margarynę i cukier. Miksujemy chwilę, dodajemy jajko,dalej miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. ( jeśli chcecie zrobić wersję kakaową należy dodać 3 łyżki kakao) i dalej miksujemy. Następnię zagniatamy ciasto ,robimy kulkę i przygniatamy dłonią,układamy na papierze do pieczenia na blaszce. W każde ciasto wkładamy po kilka drażetek. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.
Składniki:
- 5 filetów śledziowych
- 3 ogórki konserwowe
- 4 kawałki papryki konserwowej
- 1 cebula
zalewa:
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki cukru
- odrobina soli, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie :
Śledzie namoczyć w wodzie przez kilka godzin,najlepiej na noc.
Śledzie pokroić w paski. Ogórka pokroić w półplasterki, paprykę w paski i cebulę w kostkę. Wsystkie składniki na zalewę zagotować i wystudzić. Śledzie układać w słoiku lub misce z papryką,cebulą i ogórkiem. Całość zalać wystudzoną zalewą i wstawić do lodówki na noc.