Uwielbiam ciasta na zimno, z galaretką szczególnie :) Te jest łatwe i baardzo smaczne ! :)
Składniki:
- 800 ml śmietany 18%
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 200 ml wody
- 3 galaretki najlepiej o róznych kolorach( ja użyłam niebieskiej,czerwonej i zielonej)
- świeże owoce na wierzch ( ja miałam borówki,mogą być maliny lub jagody)
Kilka godzin wcześniej przygotować galaretki. Każdą galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Przelać do płaskich pojemników i ostudzone włożyć do lodówki.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzoną dodać do masy śmietanowej. Chwilę miksować.
Galaretki pokroić w kostkę i wmieszać delikatnie do masy śmietanowej.
Całość przełożyć do tortownicy lub do prostokątnych pudelek plastikowych, ja użyłam takich z pokrywką. Włożyć do lodówki najlepiej na noc .