Składniki :
- 1 makrela wędzona
- 1 mała marchewka
- 2 cebule
- 50 g ryżu
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego + 3 łyżki wody
- olej do smażenia
- sól,pieprz i papryka słodka do smaku
Przygotowanie :
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Makrelę obrać od ości. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach,cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej,podsmażyć cebulę. Następnie dodać marchewkę i chwilę smażyć. Dodać koncentrat z wodą. Przyprawić. Odstawić do wystudzenia.
Ugotowany i wystudzony ryż wymieszać z makrelą, następnie dodać cebulę i marchew z koncentratem. Przyprawić wszystko do smaku i wymieszać.
Składniki:(blacha prostokątna 25cmx35cm)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 20 truskawek
Przygotowanie :
Truskawki oczyścić. Pokroić w ćwiartki.Mokre składniki połączyć ze sobą w jednej misce. Suche
składniki wymieszać w drugiej. Mokre składniki wymieszać łyżką z
suchymi.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć
ciasto,na wierzch ułożyć truskawki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do
190 stopni na 35 minut. Jak wystygnie ,posypać cukrem pudrem.
Można zrobić ciasto z połowy porcji w tortownicy.