Wypakujemy się w grudniu ;o)
środa, 29 października 2014
poniedziałek, 27 października 2014
Racuchy z jabłkami bez drożdży
Pyszne ,pachnące cynamonem babcine racuchy z jabłkami :))
Składniki:
Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę,proszek do pieczenia,cynamon i mleko.Chwilę miksować. Dodać pokrojone jabłka i wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką porcję ciasta. Smażyć z obu stron na złoto. Posypać cukrem pudrem.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 jabłko
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę,proszek do pieczenia,cynamon i mleko.Chwilę miksować. Dodać pokrojone jabłka i wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką porcję ciasta. Smażyć z obu stron na złoto. Posypać cukrem pudrem.
środa, 22 października 2014
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Składniki:
zaczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g roztopionego masła
- szczypta soli
- 0,5 szklanki mąki
- 5 łyżek cukru
- 60 g masła
2 jabłka
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki cukru
Cukier puder
Przygotowanie :
Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić. Do zaczynu dodać mąkę,jajka,mleko,cukry,roztopione masło i szczyptę soli.
Ciasto dokładnie wyrobić.
Jabłka obrać,oczyścić i pokroić w małą kostkę.Do jabłek dodać cukier i cynamon,wymieszać.
Składniki na kruszonkę wymieszać.
Blachę o wym. 21x36 wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto drożdżowe. Na ciasto ułożyć równomiernie jabłka i posypać kruszonkę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
czwartek, 16 października 2014
Sok warzywno-owocowy
Bomba witaminowa, szczególnie dla kobiet w ciąży ;o)
Łatwo w soku przemycić dzieciom nielubiane przez nich warzywa czy owoce:)
Banalnie prosty przepis :D
Składniki:
Buraki i pomarańcz obrać. Buraki,seler,marchewki ,pomarańcz i jabłka umyć.
Do sokowirówki wrzucać owoce i warzywa i wycisnąć sok :)
Smacznego :D
Łatwo w soku przemycić dzieciom nielubiane przez nich warzywa czy owoce:)
Banalnie prosty przepis :D
Składniki:
- 3 buraki
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 marchewki
- 1 pomarańcz
- 4 jabłka
Buraki i pomarańcz obrać. Buraki,seler,marchewki ,pomarańcz i jabłka umyć.
Do sokowirówki wrzucać owoce i warzywa i wycisnąć sok :)
Smacznego :D
środa, 15 października 2014
Schabowy z pieczarkami
Mój mąż bardzo lubi urozmaicenie tradycyjnego schabowego pieczarkami ;) Często mu przygotowuje taką wersję :)
Składniki:
Przyprawić. Każdy kotlet obtoczyć w rozmieszanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Pieczarki umyć ,obrać i smażyć na rozgrzanym maśle,przyprawić odrobiną papryki. Schabowego ułożyć na talerzu,a na nim podsmażone pieczarki.
Składniki:
- 3 plastry schabu
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 200 g pieczarek
- papryka słodka
- 1 łyżka masła
Przyprawić. Każdy kotlet obtoczyć w rozmieszanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Pieczarki umyć ,obrać i smażyć na rozgrzanym maśle,przyprawić odrobiną papryki. Schabowego ułożyć na talerzu,a na nim podsmażone pieczarki.
niedziela, 12 października 2014
Makowiec z ciasta francuskiego
Makowiec robi się szybko i jest bardzo smaczny :)
Do makowca użyłam masy z tego przepisu : masa makowa
:)
Składniki:
Ciasto francuskie rozłożyć ,boki ponacinać na ukos. Na nienacięty środek rozłożyć masę makową i zawijać nacięte boki. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut.
Cukier puder wymieszać z wodą i powstałym lukrem polać ciasto. Na lukier posypać kolorowe perełki.
Do makowca użyłam masy z tego przepisu : masa makowa
:)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 400 g masy makowej
- 1 jajko
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżka woda
- kolorowe perełki
Ciasto francuskie rozłożyć ,boki ponacinać na ukos. Na nienacięty środek rozłożyć masę makową i zawijać nacięte boki. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut.
Cukier puder wymieszać z wodą i powstałym lukrem polać ciasto. Na lukier posypać kolorowe perełki.
Masa makowa
Coraz bliżej święta,coraz bliżej święta.. :)
Składniki:
Mak zalać wodą lub mlekiem ,tyle aby przykryło mak i zagotować. Gotować około 25 minut. Ugotowany mak przecedzić przez sito i zmielić w maszynce lub blenderem. Do zmielonego maku dodać miód,masło,cukier i ulubione bakalie( rodzynki,orzechy itp.) Wszystko dokładnie wymieszać.
Składniki:
- 250 g suchego maku
- woda lub mleko
- ulubione bakalie
- 4 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Mak zalać wodą lub mlekiem ,tyle aby przykryło mak i zagotować. Gotować około 25 minut. Ugotowany mak przecedzić przez sito i zmielić w maszynce lub blenderem. Do zmielonego maku dodać miód,masło,cukier i ulubione bakalie( rodzynki,orzechy itp.) Wszystko dokładnie wymieszać.
sobota, 11 października 2014
Golonka pieczona w piwie
Składniki:
- 2 golonki
- 1 szklanka piwa
- 2 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy do mięs
- 1 łyżeczka soli peklowej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 3 ząbki czosnku
- 1 woreczek do pieczenia
Przygotowanie:
Golonki natrzeć przyprawami,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i musztardą. Włożyć do lodówki co najmniej na całą noc. Golonki włożyć do woreczka zalać piwem i zamknąć. Woreczek z golonkami ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni , piec przez 2 godziny. Po dwóch godzinach woreczek rozciąć i piec jeszcze 30 minut żeby skórka się zrumieniła.
środa, 8 października 2014
Ciasto ucierane z makiem
Pyszne i łatwe ciacho :))
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 6 jajek
- 250 g margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 łyżek suchego maku
- 1 jabłko
polewa:
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 5 łyżek mleka
- płatki migdałowe
Przygotowanie :
Margarynę rozpuścić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
W misce zmiksować jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać roztopioną margarynę,mąkę z proszkiem i miksować na wolnych obrotach.
Połowę ciasta odlać do drugiej miski. Dodać do niego mak i starte na dużych oczkach jabłko. Wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę jedną część ciasta biszkoptowego, na to drugą część ciasta z makiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 minut. ( sprawdzać patyczkiem czy ciasto już jest suche)
W rondelku rozpuścić czekoladę z mlekiem. Powstałą polewą polać wystudzone ciasto a następnie posypać płatkami migdałowymi.
wtorek, 7 października 2014
Marchewkowe pulpeciki w sosie koperkowym
Składniki:
pulpety:
- 250 g mięsa mielonego
- 1 mała marchewka
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz
- mąka do obtoczenia
sos:
- 1 l wody
- 2 łyżeczki mąki
- 2 łyżeczki śmietany
- vegeta
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz
Przygotowanie :
Mięso wymieszać ze startą na małych oczkach marchewką,jajkiem,bułką tartą,koperkiem i przyprawić.Uformować kuleczki i obtoczyć w mące.
W garnku zagotować wodę,dodać vegetę i koperek. Do gotującej się wody wrzucać pulpeciki. Gotować około 15 minut.Dodać mąkę i śmietanę. Przyprawić i jeszcze chwilę pogotować aż sos zgęstnieje.
Całuski- oponki serowe
Składniki:
3 szklanki mąki
pół szklanki cukru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
250 g twarogu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru waniliowego
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie :
W misce mieszamy mąkę,jajko ,żółtka,cukier, śmietanę,twaróg,proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Ciasto wałkujemy i wykrawamy koła i na środku robimy dziurkę np.kieliszkiem.
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy całuski na złoto z obu stron. Wykładamy na ręcznik papierowy i posypujemy cukrem pudrem :)
3 szklanki mąki
pół szklanki cukru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
250 g twarogu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru waniliowego
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie :
W misce mieszamy mąkę,jajko ,żółtka,cukier, śmietanę,twaróg,proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Ciasto wałkujemy i wykrawamy koła i na środku robimy dziurkę np.kieliszkiem.
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy całuski na złoto z obu stron. Wykładamy na ręcznik papierowy i posypujemy cukrem pudrem :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)