To pyszne ciasto ,które można zrobić z każdymi owocami, świeże lub mrożone :)
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 40 g budyniu śmietankowego
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła lub margaryny
- 4 jajka
- 7 lasek rabarbaru
kruszonka:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru
Przygotowanie :
Mąkę pszenną ,budyń ,cukier i proszek do pieczenia wymieszać w jednej misce.
W drugiej misce utrzeć masło z cukrem i jajkami. Dodać składniki suche i wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Na ciasto układać pokrojony w małe kawałki rabarbar . Masło,mąkę i cukier posiekać nożem, rozsypać na cieście aby powstała kruszonka.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Sprawdzać patyczkiem.
Składniki:
- 250 g szpinaku
- 2 łyżki mąki
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oleju
- 250 g serka smietankowego z chrzanem
- 200 g łososia wędzonego w plastrach
- sól i pieprz
Szpinak podsmażamy na patelni z czosnkiem, studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Do szpinaku dodajemy żółtka i mąkę , mieszamy . W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę, do szpinaku delikatne łyżką dodajemy pianę z białek i mieszamy. Blachę prostokątną(tą z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę szpinakową,rozprowadzamy po całej blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.
Po upieczeniu przekładamy na ścierkę i zawijamy. Jak rolada wystygnie rozwijamy smarujemy serkiem,układamy łososia i zawijamy ponownie w rolade, Całość owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Składniki:
- 1 kg twarogu zmielonego z wiaderka
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki
- 250 ml śmietanki 30 %
- 150 g herbatników
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać powoli twaróg następnie proszek budyniowy i mąkę, chwilę miksować.
W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Śmietankę ubić mikserem.
Do masy serowej wmieszać łyżką delikatnie ubitą pianę z białek i ubitą śmietankę. Formę o wymiarach 31x22 cm wyłożyć na spodzie herbatnikami. Masę serową wlać do formy . Piec w temepraturze 170 stopni przez 60 minut. Po tym czasie sernik zostawić w wyłączonym piekarniku na 30 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Składniki:
suche:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół tabliczki czekolady mlecznej
mokre :
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 jajko
Przygotowanie :
Czekolade posiekać nożem na małe kawałki.W jednej misce wymieszać składniki suche,w drugiej mokre. W dużej misce wymieszać wszystko razem łyżką .
Do papierowych foremek nakładać ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.