Za mięsem z kaczki nie przepadam,za to uwielbiam rosół z kaczki,więc zwykle mięso z rosołu się marnowało, ale odkąd zrobiłam pierogi z mięsem z kaczki już nigdy się nie zmarnuje:) Mięso w połączeniu z pierogiem smakuje wyśmienicie:)
Składniki:
ciasto :
- 1,5 szklanki mąki pszennej+do podsypania
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
farsz:
- 2 uda z kaczki ugotowane z rosołu
- 1 udo z kurczaka ugotowane z rosołu
- 1 cebula ugotowana z rosołu
- por i pietruszka ugotowane z rosołu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- 5 łyżek rosołu
Farsz:
Mięso oddzielić od kości. Mięso i warzywa zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać rosół i przyprawić. Wymieszać.
Ciasto :
Mąkę
przesiać na blat. Zrobić dziurkę i wlewać powoli ciepłą wodę. Dodać
szczyptę soli. I zagniatać ciasto ok 10 minut,aż będzie gładkie.
Ciasto rozwałkować cienko. Wyciąć koła, nakładać łyżkę farsz i zlepiać.
Na gotującą się wodę wrzucać pierogi i gotować około 5 minut od wypłynięcia.