wtorek, 3 grudnia 2013

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami

Świątecznie u mnie :)  Przygotowuje teraz potrawy świąteczne ,bo na święta wyjeżdżam :)
Więc nie będę gotować :)  Teraz robimy sobie taki przedsmak :)

Dziś krokiety z kapustą i grzybami + barszcz czerwony :)




Składniki:
 Naleśniki:
  •   2 szklanki mąki
  •  1 szklanka wody
  •  1 szklanka mleka
  •  2 jajka
  •  1 łyżeczka oleju
  •  odrobina soli
 Farsz:
  •  600 g kapusty kiszonej
  •  60 g grzybów suszonych
  •  2 cebule
  •  liść laurowy 
  •  ziele angielskie
  •  pieprz,papryka słodka,vegeta
  •  olej 
Do panierowania: 
  •  bułka tarta
  •  jajko 
Przygotowanie :
Grzybki namoczyć w wodzie na noc. W tej samej wodzie ugotować do miękkości.
Kapustę opłukać,odcisnąć i pokroić. Wrzucić do garnka zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie.Gotować do miękkości. Przyprawić. Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na odrobinie oleju i dodać do kapusty. 
Grzybki pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty. Wymieszać. 
Składniki na naleśniki wymieszać dokładnie. Na rozgrzanej patelni teflonowej usmażyć naleśniki.
Na każdy naleśnik nakładać farsz i zawijać jak na zdjęciu.
Krokiety obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na rumiano.
Jeśli chcemy je później odgrzewać na patelni to tylko lekko je podsmażamy,aby później odgrzać na rumiano.
Podajemy obowiązkowo z barszczem czerwonym :))) 
                                 Przepis na barszcz czerwony czysty

















6 komentarzy:

  1. Lubię, ale preferuję ze słodką kapustą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jadłam nigdy ze słodką :)

      Usuń
    2. W takim razie zapraszam do siebie na bloga: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/01/krokiety-ze-sodka-kapusta-i-pieczarkami.html
      :)

      Usuń
    3. Widziałam Aniu ;)
      Widziałam z resztą wszystkie Twoje przpeisy:)

      Usuń
  2. bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))