Składniki:
- 250 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- kawałek czerstwej bułki
- sól,pieprz, ulubione przyprawy
- mąka do obtaczania
- 2 szklanki wody
- 1 kostka rosołowa
- ziele angielskie,liść laurowy,pieprz cały
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki
- koperek
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, (namoczoną w mleku i odciśnietą bulką)
i przyprawami. Formułujemy małe kuleczki. Obtaczamy je w mące.
Sos:
W garnku gotujemy wodę z kostką rosołową ,zielem angielskim,pieprzem i liściem laurowym. Gdy bulion zacznie wrzeć wrzucamy pulpety. Po czasie gdy pulpety się ugotują i wypłyną do góry do kubka wlewamy trochę tego bulionu,dodajemy mąkę i śmietanę i wszystko dobrze mieszamy koziołkiem,aby nie bylo grudek. Wlewamy do sosu. Koperek siekamy drobno,dodajemy do sosu.
Gotujemy jeszcze chwilke.
Podawać z ziemniaczkami i mizerią ! Gotowe :)
A jakie pysznie :)
Uwielbiam Pulpeciki, sama często je robię. Te wyglądają bajecznie, a z sosem koperkowym już dawno za mną chodziły.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na swój blog:)
http://moje-kulinarne-rozterki.blogspot.com
Chętnie zajrze ;)
Usuńpozdrawiam
Chodzą za mną pulpeciki, oj chodzą! Dzisiaj już widziałam w sosie chrzanowym, teraz te pyszności! Muszę w końcu zrobić :))
OdpowiedzUsuńMusisz Malwinko :) ! Niebo w gębie te pulpeciki ;)
Usuń