sobota, 11 maja 2013

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pyszne pulpeciki w sosie koperkowym,wczoraj pojawiły się na naszym stole ;)

                                                  
Składniki:
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • kawałek czerstwej bułki
  • sól,pieprz, ulubione przyprawy
  • mąka do obtaczania
Sos:
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  •  ziele angielskie,liść laurowy,pieprz cały
  •  3 łyżki śmietany
  •  2 łyżki mąki
  •  koperek
Przygotowanie :
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, (namoczoną w mleku i odciśnietą bulką)
i przyprawami.  Formułujemy małe kuleczki. Obtaczamy je w mące.
Sos:
W garnku gotujemy wodę z kostką rosołową ,zielem angielskim,pieprzem i liściem laurowym. Gdy bulion zacznie wrzeć wrzucamy pulpety. Po czasie gdy pulpety się ugotują i wypłyną do góry do kubka wlewamy trochę tego bulionu,dodajemy mąkę i śmietanę i wszystko dobrze mieszamy koziołkiem,aby nie bylo grudek. Wlewamy do sosu. Koperek siekamy drobno,dodajemy do sosu.
Gotujemy jeszcze chwilke.

Podawać z ziemniaczkami i mizerią ! Gotowe :)
A jakie pysznie :)







4 komentarze:

  1. Uwielbiam Pulpeciki, sama często je robię. Te wyglądają bajecznie, a z sosem koperkowym już dawno za mną chodziły.
    Pozdrawiam i zapraszam na swój blog:)
    http://moje-kulinarne-rozterki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Chodzą za mną pulpeciki, oj chodzą! Dzisiaj już widziałam w sosie chrzanowym, teraz te pyszności! Muszę w końcu zrobić :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz Malwinko :) ! Niebo w gębie te pulpeciki ;)

      Usuń

Dziękuje za komentarz :))))