niedziela, 23 października 2016

Puszysty sernik bez spodu

 To mój pierwszy w zyciu sernik :) Nie wiem dlaczego ale zawsze bałam się go upiec,bałam się ze opadnie ,ze bedzie rzadki. Ale wyszedł przepyszny :) Jest bardzo prosty w wykonaniu :)

Składniki:
  •  1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  •  2 budynie śmietankowe
  •  2 szklanki mleka
  •  6 jajek
  •  1 szklanka cukru
  •  1 opakowanie cukru waniliowego
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie :
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żółka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę z odrobiną soli. Odstawić. Żółtka zmiksować z budyniem,cukrem proszkiem do pieczenia i twarogiem, dodać mleko i chwile miksować. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać łyżką delikatnie. Blachę prostokątna o wymiarach 30x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wylać masę serową ( masa będzie rzadka) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1 godzinę, wylączyć piekarnik i zostawić jeszcze na 20 minut. Po wystudzeniu wstawić na kilka godzin do lodówki.

8 komentarzy:

  1. lubię takie serniki! ale mi smaku zrobilas chyba będę musiała upiec

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sorry ale z podanych skladnikow sernik nie moze byc taki wysoki i na pewno opada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie- Spróbuj zrobić, a później ocieniaj. Jednak może być wysoki i nie opada :)

      Usuń
  4. Jaki wymiar blachy i temperatura pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Temperatura jest podana na początku opisu. Blacha prostokątna 30cmx25 cm

      Usuń
  5. A gdzie w składnikach masło lub margaryna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma :) bo w tym przepisie nie używa się masła ani margaryny

      Usuń

Dziękuje za komentarz :))))