Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 2 budynie śmietankowe
- 2 szklanki mleka
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żółka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę z odrobiną soli. Odstawić. Żółtka zmiksować z budyniem,cukrem proszkiem do pieczenia i twarogiem, dodać mleko i chwile miksować. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać łyżką delikatnie. Blachę prostokątna o wymiarach 30x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wylać masę serową ( masa będzie rzadka) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1 godzinę, wylączyć piekarnik i zostawić jeszcze na 20 minut. Po wystudzeniu wstawić na kilka godzin do lodówki.
lubię takie serniki! ale mi smaku zrobilas chyba będę musiała upiec
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńSorry ale z podanych skladnikow sernik nie moze byc taki wysoki i na pewno opada.
OdpowiedzUsuńAnonimie- Spróbuj zrobić, a później ocieniaj. Jednak może być wysoki i nie opada :)
UsuńJaki wymiar blachy i temperatura pieczenia?
OdpowiedzUsuńTemperatura jest podana na początku opisu. Blacha prostokątna 30cmx25 cm
UsuńA gdzie w składnikach masło lub margaryna?
OdpowiedzUsuńnie ma :) bo w tym przepisie nie używa się masła ani margaryny
Usuń