czwartek, 22 września 2016

Gołabki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym





Składniki:
  •  1 kapusta włoska 
  •  500 mięsa mielonego
  •  100 g ryżu
  •  2 cebule
  •  1 jajko
  •  sól i pieprz 
  •  pęczek koperku
 sos:
  • 2 szklanki wody 
  • 1 butelka passaty pomidorowej
  •  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  •  3 łyżki mąki
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • posiekana bazylia
Przygotowanie :
Z kapusty poodrywać liście. W garnku zagotować wodę i wrzucać po jednym liściu na wrzątek na 2 minuty. Sparzone liście na talerz.

Ryż ugotować. Cebulę obrać,pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Mięso wymieszać z ryżem ,jajkiem,cebulą ,posiekanym koperkiem i przyprawić. 
Liść kapusty rozłożyć nakładać farsz mięsny, złożyć boki i zawijać.

Sos:
Do garnka wlać wodę, passatę i koncentrat. Zagotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą i wlać do sosu. Zagotować.Dodać śmietankę i posypać bazylią.
 

1 komentarz:

Dziękuje za komentarz :))))