Składniki:
- 1 kapusta włoska
- 500 mięsa mielonego
- 100 g ryżu
- 2 cebule
- 1 jajko
- sól i pieprz
- pęczek koperku
- 2 szklanki wody
- 1 butelka passaty pomidorowej
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki mąki
- 100 ml śmietanki 30 %
- posiekana bazylia
Z kapusty poodrywać liście. W garnku zagotować wodę i wrzucać po jednym liściu na wrzątek na 2 minuty. Sparzone liście na talerz.
Ryż ugotować. Cebulę obrać,pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Mięso wymieszać z ryżem ,jajkiem,cebulą ,posiekanym koperkiem i przyprawić.
Liść kapusty rozłożyć nakładać farsz mięsny, złożyć boki i zawijać.
Sos:
Do garnka wlać wodę, passatę i koncentrat. Zagotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą i wlać do sosu. Zagotować.Dodać śmietankę i posypać bazylią.
uwielbiam gołąbki:)
OdpowiedzUsuń