czwartek, 22 września 2016

Szarlotka sypana





Składniki:
  •  2 szklanki mąki pszennej
  •  2 szklanki kaszy manny
  •  2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  1 szklanka cukru
  •  200 g margaryny
  •  2 kg jabłek
  •  cynamon
 Przygotowanie :
 Kaszę mannę,mąke, cukier i proszek do pieczenia wymieszać razem. 
 Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o duzych oczkach. Jabłka wymieszać z cynamonem.
 Blachę prostokątną  (ja użyłam o wymiarach 30x25 ) wysmarować masłem i   posypać bułką tartą. Suche składniki podzielić na 3 części. Wysypać na blachę część pierwszą na to rozłożyć starte jabłką, ponownie suche składniki,jabłka i ostatnią część suchych składników. Na wierzchu posypać całość startymi wiórkami z margaryny. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz :))))