Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki kaszy manny
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 200 g margaryny
- 2 kg jabłek
- cynamon
Kaszę mannę,mąke, cukier i proszek do pieczenia wymieszać razem.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o duzych oczkach. Jabłka wymieszać z cynamonem.
Blachę prostokątną (ja użyłam o wymiarach 30x25 ) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Suche składniki podzielić na 3 części. Wysypać na blachę część pierwszą na to rozłożyć starte jabłką, ponownie suche składniki,jabłka i ostatnią część suchych składników. Na wierzchu posypać całość startymi wiórkami z margaryny. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za komentarz :))))