czwartek, 19 września 2013

Czekoladowe kokosanki mięciutkie

Pyszne mięciutkie kokosanki - mocno czekoladowe :))
Robiłam je przed wczoraj - i dzisiaj mąż znowu sobie zażyczył :D No i cóż, mężowi się nie odmawia :)
Cudownie miękkie kwadraciki mocno czekoladowe w kokosach :)))






Składniki:
  •  biszkopt: klik !
    • 1,5 szklanki mąki krupczatki
    • 1 szklanka cukru
    • 6 jajek
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • polewa: klik !
  • 250 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 7 łyżek mleka

  • 300 g wiórek kokosowych
 Przygotowanie :
 Biszkopt:
 Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i cukier. Ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Gotową mieszankę dodać do masy i ubijać chwilkę na najmniejszych obrotach lub przemieszać łyżką.
Piec w piekarniku na termoobiegu w 180 stopniach przez 20 min. Wystudzić i pokroić w kostki.
  Polewa:
Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier ,kakao i mleko.
Mieszać do rozpuszczenia składników. Nie gotować za mocno

Kostki biszkoptowe obtaczać  w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych.
Najlepiej smakują na drugi dzień :) 

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystko co z kokosem, ale takie kokosanki to mój top top. jadłabym i jadła :D do oporu!

    OdpowiedzUsuń
  2. z innej maki tez wyjda???????????/

    OdpowiedzUsuń
  3. Już dawno nie jadłam kokosanek, chyba sama się skuszę i je przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis. Bałam się trochę tego biszkoptu z samej mąki ziemniaczanej, ale wyszedł super. Nawet nie wiem czy nie lepszy od tych innych, które zawsze robiłam (np. z octem). Co do długości pieczenia to przecież trzeba patrzeć jak ciasto wygląda i wyczuć swój piekarnik. Piekłam bez termoobiegu około 30min i wyszedł idealny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))