wtorek, 4 kwietnia 2017

Delikatny sernik ze śmietanką




Składniki:
  • 1 kg twarogu zmielonego z wiaderka
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu 
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 150 g herbatników
Przygotowanie:
 Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać powoli twaróg następnie proszek budyniowy i mąkę, chwilę miksować.
W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Śmietankę ubić mikserem. 
Do masy serowej wmieszać łyżką delikatnie ubitą pianę z białek i ubitą śmietankę.   Formę o wymiarach 31x22 cm wyłożyć na spodzie herbatnikami. Masę serową wlać do formy . Piec w temepraturze 170 stopni przez 60 minut. Po tym czasie sernik zostawić w wyłączonym piekarniku na 30 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. Super jak w agroturystyce

    OdpowiedzUsuń
  2. W lipcu poprosze taki przygotowac

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))