Rolada szpinakowa
Składniki:
- 250 g szpinaku
- 2 łyżki mąki
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oleju
- 250 g serka smietankowego z chrzanem
- 200 g łososia wędzonego w plastrach
- sól i pieprz
Szpinak podsmażamy na patelni z czosnkiem, studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Do szpinaku dodajemy żółtka i mąkę , mieszamy . W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę, do szpinaku delikatne łyżką dodajemy pianę z białek i mieszamy. Blachę prostokątną(tą z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę szpinakową,rozprowadzamy po całej blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.
Po upieczeniu przekładamy na ścierkę i zawijamy. Jak rolada wystygnie rozwijamy smarujemy serkiem,układamy łososia i zawijamy ponownie w rolade, Całość owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Uwielbiam zdrowe posiłki. A ten przepis jest idealny! Czas wprowadzić go do swojego żywienia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam