poniedziałek, 16 grudnia 2013

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta :)))
Lubię tę świąteczna atmosferę :)
















Składniki:
 Barszcz:
  •  4 buraki
  •  1 marchewka
  •  ćwiartka kwaśnego jabłka
  •  1 korzeń selera
  •  1 korzeń pietruszki
  •  4 ząbki czosnku
  •  4 liście laurowe
  •  4 ziarna ziela angielskiego
  •  4 ziarenka pieprzu
  •  2 suszone grzybki
  •  3 łyżki majeranku
  •  sól,pieprz, vegeta 
  •  2 łyżki octu
  •  1 łyżeczka cukru

 Uszka:
   ciasto :
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko 
  • pół szklanki ciepłej wody
  • sól
   farsz:
  •  30 g grzybów suszonych
  •  2 cebule
  •  1 łyżka oleju
  •  sól ,pieprz
 Przygotowanie :
Barszcz:
Warzywa obieramy i kroimy na pół. Jabłko kroimy w ćwiartki.Czosnek obieramy i kroimy na pół. Wszystko wrzucamy do garnka,zalewamy wodą. Dodajemy ocet i cukier. Wrzucamy grzybki suszone(wcześniej namoczone w wodze przez noc) ,ziele angielskie,liść laurowy, pieprz w ziarnach i majeranek. Gotować ok.1 godzinę. 
Pod koniec gotowania przyprawić.  


Uszka:
   Farsz:
 Grzybki namoczyć w wodzie na noc. Ugotować w tej samej wodzie,w której się moczyły. Odcedzić i wystudzić.
Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Grzybki wymieszać z cebulką. Doprawić. Gdy wystygnie to zmiksować całość blenderem.
 
   Ciasto :
Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 2 części.
Rozwałkować na czworokąt. Wycinać małe kwadraciki ok.3-4 cm. 
Na każdy kwadracik nałożyć farsz i zlepić na trójkąt. Zawinąć na palec i zlepić rogi.



Uszka gotować w osolonej wodzie od wypłynięcia ok.4 minuty.



Smacznego !

12 komentarzy:

  1. Ooo..a myślałam, że dodatek jabłka do barszczu jest mało spotykany, a dziś to już kolejna taka propozycja :) Fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz dodałam jabłko i nie żałuje :))

      Usuń
  2. Witam ile tego barszczu wychodzi,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. O, wesprę się tym przepisem!!
    Sałatka z cukinii, ogórka, papryki i cebuli jest przepyszna. Umila nam obiadki. Niestety zostały nam tylko 2 słoiczki. W następnym roku zawekuję podwójną ilość!! Ogórki curry i papryka konserwowa również pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaardzo się ciesze:) Mi też już mało sałatki zostało ?:(
      Mam nadzieje,że na święta Wam starczy :))

      Barszcz też polecam :) Jest pyszniutki :)

      Zapraszam po więcej moich przepisów :)

      Pozdrawiam gorąco i życzę smacznego oraz Wesołych Świąt :))

      Usuń
  4. witam ,proszę o przepis na sałatkę z cukinii,ogórka i cebuli ponieważ na tym blogu jestem pierwszy raz ,a barszcz ugotowałam przed chwila jest przepyszny, pozdrawiam i życzę - zdrówka z okazji Świat Bożego Narodzenia -Zosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo : http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/08/kolorowa-saatka-z-cukinii.html
      Cieszę się ,że barszcz smakował :)
      Dziękuje i zycze duuuuuuużo zdrowia :) Radosnych Świat :*

      Usuń
  5. barszcz wyszedł genialnie, przepis prosty, ale zdecydowanie warto, gorąco polecam i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile wody wlać do garnka na barszcz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. około 3 litry :)
      Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt:)

      Usuń

Dziękuje za komentarz :))))