Składniki:
- główka młodej kapusty
- 500 g mięsa mielonego
- woreczek ryżu ( 100 g)
- jajko
- koperek,pietruszka
- vegeta,sól, pieprz
- mały słoik koncentratu
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki vegety
Przygotowanie:
Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem,drobno posiekanymi ziołami , jajkiem i przyprawami.
Kapustę gotujemy chwilę w osolonej wodzię,aż liście zmiekną . Młoda kapusta potrzebuje malo czasu. ( ja wrzucałam po jednym liściu,gotowałam 2 minutki. )
Na liściach układamy farsz i zawijamy tak jak te naleśniki.
Na dnie garnka układamy kilka liści,które zostały ( te z wierzchu) .
Na liściach układamy gołąbki ,zalewamy wodą i sypiemy 2 łyżeczki vegety. Gotujemy okolo 30 min. ( młoda kapusta szybko mięknie. :)
Wyciągamy gołąbki z garnka, do wody z gołąbków dodajemy koncentrat,zmieszaną z tą wodą mąkę,i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy,wrzucamy gołąbki . I chwilkę podgotowujemy. :)
smacznego:)
Wspaniałe,ale mi się nie chce ich zrobić.
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńo jaaa dostałam ślinotoku :))
OdpowiedzUsuńjak tylko uporam się z sesją wezmę się wreszcie za siebie i zrobię coś naprawdę pożytecznego - gołąbki z Twojego przepisu! :)
smacznie pozdrawiam!! :)
Bardzo dziękuje za miły komentarz :)
UsuńPozdrawiam Cie serdecznie :)
Baaaardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńmmm. pychotka, a na ile osób jest ta porcja? dużo wychodzi gołąbków?
OdpowiedzUsuńWychodzi okolo 16 gołąbków :) My mielismy na kilka obiadów i kolacje heh :) Ja jednego liścia na pół przecinałam,jeśli był większy :) i miałam na dwa gołąbki :) Są pyszne :)))
UsuńPozdrawiam :)
Bardzo lubie golabki:) i zrobilam z twojego przepisu sa pyszne:)))
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze,że smakowały! :)Zapraszam po więcej przepisów :)
UsuńPozdrawiam :)))) !
Nie wiem czy te Twoje gołąbki się nie rozwala wkładasz wyjmujesz i potem znów wkładasz
OdpowiedzUsuńtrochę to za wiele tego wkładania i wyjmowania
One się rozwala !!!!!!
Nie podoba mi się ten przepis
Przepis podobać się nie musi :) Każdemu się nie dogodzi :) Polak lubi narzekać :)
UsuńGołąbki robiłam wiele razy,robili je też czytelnicy(czyt.wyżej) i się nie rozwalają :) Nie robilaś/eś ich a stwierdzasz że "One się rozwala !!!!!!" Skąd wiesz?:))))
Pozdrawiam:)
Tez tak uważam jak Ty
Usuńpozdrawiam
Dziekuje za poparcie;) zawsze znajdzie sie ktos komu nic nie pasuje. Jestem ciekawa w jaki sposob robi to ta osoba;))
UsuńA co z sosem jak go mieszać w garnku pełnym gołąbków?????
OdpowiedzUsuńJa robię ale wywar po ugotowaniu gołąbków przelewam do innego garnka,tam robię sos czy to pomidorowy czy inny zagotowuje i wlewam do gołąbków gotuje chwile i wyłączam trzymam pod przykryciem do 20 min
A potem to już tylko konsumpcja !!!!!! PALCE LIZAĆ POLECAM !!!!!!!!
Zgadzam sie z Toba, pozdrawiam;))
UsuńA skąd wiesz ze jestem Polka ???????????????
OdpowiedzUsuńRobilas kiedys golabki w sosie.?:))jak tak to pochwal sie swoja technike.
OdpowiedzUsuń;)
Super przepis!!!
OdpowiedzUsuńdziekue:)
Usuń