poniedziałek, 3 czerwca 2013

Gołąbki z młodej kapusty

Pyszne ! Na tę mlodą kapustę czekamy chyba najbardziej :)





                                                     













Składniki:
  •  główka młodej kapusty
  •  500 g mięsa mielonego
  •  woreczek ryżu ( 100 g)
  •  jajko
  •  koperek,pietruszka
  •  vegeta,sól, pieprz
Sos:
  •  mały słoik koncentratu 
  •  3 łyżki mąki
  •  3 łyżki śmietany
  •  2 łyżeczki vegety


Przygotowanie:
   Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem,drobno posiekanymi ziołami , jajkiem i przyprawami.
Kapustę gotujemy chwilę w osolonej wodzię,aż liście zmiekną . Młoda kapusta potrzebuje malo czasu. ( ja wrzucałam po jednym liściu,gotowałam 2 minutki. )
 Na liściach układamy farsz i zawijamy tak jak te naleśniki.
Na dnie garnka układamy kilka liści,które zostały ( te z wierzchu) .
Na liściach układamy gołąbki ,zalewamy wodą i sypiemy 2 łyżeczki vegety. Gotujemy okolo 30 min. ( młoda kapusta szybko mięknie. :)
Wyciągamy gołąbki z garnka, do wody z gołąbków dodajemy koncentrat,zmieszaną z tą wodą mąkę,i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy,wrzucamy gołąbki . I chwilkę podgotowujemy. :)

smacznego:)

19 komentarzy:

  1. Wspaniałe,ale mi się nie chce ich zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. o jaaa dostałam ślinotoku :))
    jak tylko uporam się z sesją wezmę się wreszcie za siebie i zrobię coś naprawdę pożytecznego - gołąbki z Twojego przepisu! :)

    smacznie pozdrawiam!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje za miły komentarz :)
      Pozdrawiam Cie serdecznie :)

      Usuń
  3. mmm. pychotka, a na ile osób jest ta porcja? dużo wychodzi gołąbków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzi okolo 16 gołąbków :) My mielismy na kilka obiadów i kolacje heh :) Ja jednego liścia na pół przecinałam,jeśli był większy :) i miałam na dwa gołąbki :) Są pyszne :)))
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Bardzo lubie golabki:) i zrobilam z twojego przepisu sa pyszne:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze,że smakowały! :)Zapraszam po więcej przepisów :)
      Pozdrawiam :)))) !

      Usuń
  5. Nie wiem czy te Twoje gołąbki się nie rozwala wkładasz wyjmujesz i potem znów wkładasz
    trochę to za wiele tego wkładania i wyjmowania
    One się rozwala !!!!!!
    Nie podoba mi się ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis podobać się nie musi :) Każdemu się nie dogodzi :) Polak lubi narzekać :)
      Gołąbki robiłam wiele razy,robili je też czytelnicy(czyt.wyżej) i się nie rozwalają :) Nie robilaś/eś ich a stwierdzasz że "One się rozwala !!!!!!" Skąd wiesz?:))))

      Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Tez tak uważam jak Ty
      pozdrawiam

      Usuń
    3. Dziekuje za poparcie;) zawsze znajdzie sie ktos komu nic nie pasuje. Jestem ciekawa w jaki sposob robi to ta osoba;))

      Usuń
  6. A co z sosem jak go mieszać w garnku pełnym gołąbków?????
    Ja robię ale wywar po ugotowaniu gołąbków przelewam do innego garnka,tam robię sos czy to pomidorowy czy inny zagotowuje i wlewam do gołąbków gotuje chwile i wyłączam trzymam pod przykryciem do 20 min
    A potem to już tylko konsumpcja !!!!!! PALCE LIZAĆ POLECAM !!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. A skąd wiesz ze jestem Polka ???????????????

    OdpowiedzUsuń
  8. Robilas kiedys golabki w sosie.?:))jak tak to pochwal sie swoja technike.
    ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))