Świetnie smakują na kanapki jak również jako przekąska.
Chrupiące i smaczne.
inspiracja
Składniki:
- 2,5 kg ogórków
- gorczyca
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki soli
- 3 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
Ogórki obrać i umyć. Pokroić wzdłuż w plasterki.
Słoiki umyć i wyparzyć. Do każdego słoika wrzucić pół łyżeczki gorczycy,2 ziarna pieprzu, 3 kulki ziela angielskiego. Składniki na zalewę zagotować.Plastry ogórków ciasno układać w słoikach .Gorącą zalewą zalać ogórki i mocno zakręcić. Ustawić słoiki w garnku, dno wyścielić ścierką. Zalać wodą do 3/4 wysokości i pasteryzować ok.10 minut od chwili zagotowania się wody. Odstwaić do góry dnem do ostygnięcia.
takie same przygotowuje moja bratowa. Są przepyszne:) uwielbiam je i niepowstrzymywana potrafię pochłonąć cały taki słoiczek sama.
OdpowiedzUsuńOj tak, są pyszne :) I nie można się powstrzymac :)
UsuńUwielbiam i polecam
OdpowiedzUsuńPyszne,jadlam u kolezanki i chyba zrobie sama z tego wlasnie przepisu.
OdpowiedzUsuńZachęcam ! :) Są cudowne :)
UsuńJutro robię z Twojego przepisu :) Będzie pycha!!
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie pycha ! Wszyscy zachwalają tego ogórki :)
UsuńTrafiłam na Twój blog w poszukiwaniu przepisu na ogórki z curry. Postanowiłam wpierw ukraść przepis na "kolorową sałatkę z cukinii". Teraz, gdy słoiki wyparzone, a sałatka odpoczywa w garnku, czas na ogóraski :) Lecę je obierać. Ale będzie pyszna zima z Twoimi przepisami!! Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńWłasnie się za nie zabieram:) Tylko dodam jeszcze trochę kurkumy :) Zostaję obserwatorem bardzo ciekawy blog :)
OdpowiedzUsuńJa też daję kurkumę :)
UsuńDZIEKUJE I POZDRAWIAM :*
Ile wychodzi z tej ilości słoików?
OdpowiedzUsuń