piątek, 5 lipca 2013

Ogórki z curry

Najlepsze ogóreczki :) Mój mąż je uwielbia :)
Świetnie smakują na kanapki jak również jako przekąska.
Chrupiące i smaczne.
                                               



inspiracja

Składniki:
  •  2,5 kg ogórków 
  •  gorczyca
  •  ziele angielskie 
  •  pieprz ziarnisty
Zalewa :
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki soli 
  • 3 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
Przygotowanie :
Ogórki obrać i umyć.  Pokroić wzdłuż w plasterki.
Słoiki umyć i wyparzyć. Do każdego słoika wrzucić pół łyżeczki gorczycy,2 ziarna pieprzu, 3 kulki ziela angielskiego. Składniki na zalewę zagotować.Plastry ogórków ciasno układać w słoikach .Gorącą zalewą zalać ogórki i mocno zakręcić. Ustawić słoiki w garnku, dno wyścielić ścierką. Zalać wodą do 3/4 wysokości i pasteryzować ok.10 minut od chwili zagotowania się wody. Odstwaić do góry dnem do ostygnięcia.

11 komentarzy:

  1. takie same przygotowuje moja bratowa. Są przepyszne:) uwielbiam je i niepowstrzymywana potrafię pochłonąć cały taki słoiczek sama.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, są pyszne :) I nie można się powstrzymac :)

      Usuń
  2. Pyszne,jadlam u kolezanki i chyba zrobie sama z tego wlasnie przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro robię z Twojego przepisu :) Będzie pycha!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będzie pycha ! Wszyscy zachwalają tego ogórki :)

      Usuń
  4. Trafiłam na Twój blog w poszukiwaniu przepisu na ogórki z curry. Postanowiłam wpierw ukraść przepis na "kolorową sałatkę z cukinii". Teraz, gdy słoiki wyparzone, a sałatka odpoczywa w garnku, czas na ogóraski :) Lecę je obierać. Ale będzie pyszna zima z Twoimi przepisami!! Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Własnie się za nie zabieram:) Tylko dodam jeszcze trochę kurkumy :) Zostaję obserwatorem bardzo ciekawy blog :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile wychodzi z tej ilości słoików?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))