czwartek, 30 maja 2013

Kurczak po japońsku ;o)

Pyszny kurczak w cieście i w zalewie pomidorowej ;)
Każdy zna tę potrawę na pewno z rybą w roli głownej, robiłam z rybką nie raz,  postanowiłam pokombinować i zrobić z piersią z kurczaka ;) Jest troszkę lepsze,bo jest pewność,że nie ma ości i jest więcej mięska :)))


Pogoda dziś cudowna... :)


                                          















Składniki:
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • przyprawa do mięs
  • oliwa do smażenia
  Ciasto:
  •  2 szklanki mąki
  •  2 jajka
  •  szklanka wody
  •  pół szklanki piwa
  •  vegeta
  Warzywka:
  •  1 cebula 
  •  kilka kawałków papryki konserwowej
  •  kilka ogórków konserwowych
 Zalewa:
  •  2 szklanki wody
  •  pół szklanki oliwy ( można dodać mniej,żeby nie było takie tłuste)
  •  6 łyżek koncentratu pomidorowego
  •  4 łyżki ketchupu
  •  3 łyżki octu
  •  2 łyżki cukru
  •  odrobina soli, liść laurowy, ziele angielskie





Przygotowanie :
Kurczaka umyć, przekroić w poprzek ,pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić.
Składniki na ciasto zmiksować. Na patelni rozgrzać olej, kawałki mięsa obtaczać w cieście naleśnikowym i układać na rozgrzanym oleju, smażyć z obu stron po kilka minut. Odsączać na ręczniku papierowym. Warzywa pokroić w paski. Wszystkie składniki na zalewę zagotować chwilkę. Wystudzić lekko. W misce układać kawałki kurczaka, warzywa ,kawałki kurczaka ,warzywa i tak na przemian:) Zalać wszystko zalewą, przykryć. ( najlepiej przygotować to w pojemniku z pokrywką)   Odstawić na noc .  I gotowe ;)))
Smacznego :) To jest pyszne:)

6 komentarzy:

  1. Ale tu pysznosci u Ciebie:)Fajny pomysl z kurczakiem zamiast ryby.Na pewno skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam! Pyszności, aż mi apetytu narobiłaś!

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do zrobienia:)
      Pozdrawiam Karolino:)

      Usuń
  4. Oj kochana bede próbować :)) wyglada pysznie :)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))