sobota, 1 czerwca 2013

Zupa szczawiowa z jajkiem


Deszczowo...;/



                                                       
                                                                        





Składniki:
  •  mięso z kością
  •  2,5 litra wody
  •  pęczek szczawiu
  •  2 marchewki
  •  1 pietruszka
  •  kawałek pora
  •  2 ziemniaki 
  •  kawałek selera naciowego ( dodaje do kazdej zupy :))
  •  śmietana do zabielenia
  •  1 łyżka masła
  •  jajko ugotowane na twardo




Przygotowanie:
Mięso zalać wodą,gotować na wolnym ogniu. Dodać obrane umyte i pokrojone w kostkę warzywa.  Szczaw umyć,pokroić. Masło roztopić na patelni i dodać szczaw. Mieszać aż szczaw zmięknie i zmiejszy objętość. Gdy warzywa są miękkie dodać szczaw, gotować chwilę , zabielić śmietaną. 
Podawać jajkiem:)
Można też ziemniaki ugotować osobno i podać polane tłuszczem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz :))))