Na pierwszy ogień sałatka, którą robiłam pierwszy . Chociaż nie, były juz dwa kompoty : truskawkowy i rabarbarowy ;))
Obawiałam się tej sałatki, ale już gdy stała w misce jej spróbowałam i jestem zachwycona !!
Gorąco polecam :) Pycha!
Składniki:
- ogórki ( 2 kg )
- marchew ( 3 średnie sztuki)
- czerwona papryka (4 sztuki)
- cebula ( 6 sztuk)
- czosnek ( 5 ząbków)
- 1 szklanka octu
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżki soli
- 5 ziaren ziela angielskiego
Ogórki pokroić w plasterki ( ja starłam na tarce na plasterki) Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Paprykę pokroić w kostkę lub paski. Cebulę pokroić w pół plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.Wszystko dokładnie wymieszać. Składniki na zalewę zagotować chwilkę. Zalać zalewą warzywa. Odstawić na niecałe 2 godziny. Przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 min. Na dno garnka wkładamy ścierkę aby słoiki nie popękały. Układamy słoiki i zalewamy wodą aby przykryła ok. 3/4 słoika. Stawiamy do wystygnięcia do góry dnem. Zimą cieszymy się wspaniałym smakiem !! :) Gotowe :)
O uwielbiam taka sałatkę :) Na zimno w sam raz
OdpowiedzUsuńRacja :) Pozdrawiam:)
Usuńsałatk na pierwszy rzut oka super, ale nie potrafię sobie wyobrazić jak można dac więcej cukru niż soli, to musi być okropnie mdłe.
OdpowiedzUsuńRobię już kilka lat tę sałatkę i jest pyszna :) Jakie mdłe ? Chyba nigdy nie robiłaś przetworów :)??
UsuńTo zalewa octowa, musi tak byc.
Pozdrawiam
To może lepiej dać więcej soli niż cukru 😂😂😂
UsuńTo może dać więcej soli niż cukru 😂😂😂
UsuńTo może dać więcej soli niż cukru ������
Usuńlubię takie sałatki. Mam swoją ulubioną z ogórka, papryki i cebuli z dodatkiem kurkumy. Wszystkim smakuje.
OdpowiedzUsuńJa tą uwielbiam :))
UsuńJak długo gotować składniki na zalewę?
OdpowiedzUsuńAż cukier się rozpuści :) Pozdrawiam
UsuńSłoiki właśnie się pasteryzują :) dziękuję za przepis :) bardzo smaczna sałatka!
OdpowiedzUsuńmarteckam
Wygląda smakowicie :) ale czy ilość zalewy jest wystarczająca do podanych składników?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
BB
Trafiłam na Twój przepis dopiero w tym roku, szukając nowego pomysłu na wykorzystanie ogórków z własnego ogródka i podobnie jak Ty jakoś się jej obawiałam. Cos mi nie pasowało z wkładaniem zimnej sałatki do słoików. W moich przepisach zawsze trzeba było krótko obgotować warzywa w zalewie i dopiero wkładać do słoików. Ale zrobiłam jedną porcję, spróbowałam i ...wiedziałam, że na jednej nie skończę;-)a jak mąż zaczął otwierać kolejne sloiki już byłam tego pewna! Tak jak napisałaś, idealnie chrupiąca! Pyszna! Ja troszkę dłużej pasteryzowałam ale i tak warzywa fajnie chrupią. Zrobiłam jak dotąd 3 porcje. Jest naprawdę smaczna, doprawiona czosnkiem i taka kolorowa. Super:-) Ania.
OdpowiedzUsuń