wtorek, 14 maja 2013

Kompot z rabarbaru z miętą

Mniam , mniam, mniam ! Pyszny kompocik z rabarbaru, kto go nie lubi ? 
Ja postanowiłam go ulepszyć i dodać kilka listków mięty , niebo w gębie ! :)
Można zrobić kompot w słoiki i zimą będzie idealnie ! Przepis niżej :)
 Składniki:
  •  rabarbar ( okolo 7 łodyg )
  •  woda 3-4 litry
  •  cukier do smaku
  •  kilka listków świeżej mięty

                                                 

 Przygotowanie:
  Rabarbar umyć (nieobrany) pokroić w grube plasterki.
  Wrzucić do garnka,zalać wodą. Gotować około 40 min. Pod koniec gotowania
  dodać listki mięty :)
 Przecedzić i wlać do dzbanka :) Najlepiej smakuje schłodzony :)
 Niżej dalsza część słoikowa :)






 DO SŁOIKÓW : 
 Kompot ugotowany tak jak wyżej przelać do słoików, zakręcić.
 Dno garnka wyłożyć ścierką, ustawić słoiki ,zalać wodą do połowy słoików.
 Gotować ok. 15 min. Odwrócić zakrętką do dołu i odstawić do ostygnięcia. 
 GOTOWE !!!!!!!!!!! :)

4 komentarze:

  1. Rewelacja ! Kompot z rabarbaru jest najlepszy na upały. Z miętą nie próbowałam. Muszę to koniecznie nadrobić, a szykują się upały końcem tygodnia ;) Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam z mięta :) Jest pyszny i orzeźwiający :)
      Pozdrawiam MAłgosiu :)

      Usuń
  2. rabarbar i kompot jej! uwielbiam:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. To dobry pomysł na tę piękną pogodę:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))