Flaki bez flaków:) Za to z mięsem:)
Składniki:
- 3 litry wody
- 3 udka z kurczaka
- 1 pierś z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- 1 seler korzeń
- 1 por
- lubczyk świeży
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu całego
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki przyprawy do flaków
- 1 łyżeczka vegety
- sól i pieprz
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oleju
- papryka słodka
Do garnka wlać wodę,włożyć mięso i gotować.
Marchew,pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Por pokroić w plasterki. Lubczyk posiekać. Warzywa wrzucić do garnka. Dodać ziarna pieprzu i ziela angielskiego,liść laurowy. Gotować. Po 20 minutach wyjać mięso,wystudzić. Obrać od kości i pokroić w paski.Wrzucić do zupy. Gotować jeszcze chwilę, doprawić.
Na patelni rozgrzać olej,dodać mąkę i paprykę i mieszać. Do kubka włożyć zasmażkę i wlać trochę zupy. Wymieszać i całość wlać do zupy. Gotować jeszcze 10 minut.
bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńbardzo się ciesze! :) Pozdrawiam
Usuń