wtorek, 11 lutego 2014

Flaczki z kurczaka

Jeśli lubicie flaki,a nie możecie znieść intensywnego zapachu podczas ich gotowania, ta wersja jest dla Was:)
Flaki bez flaków:) Za to z mięsem:)






Składniki:
  • 3 litry wody
  • 3 udka z kurczaka
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 seler korzeń
  • 1 por
  • lubczyk świeży
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu całego
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki przyprawy do flaków
  • 1 łyżeczka vegety
  • sól i pieprz
        zasmażka:
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • papryka słodka
Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę,włożyć mięso i gotować.
Marchew,pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Por pokroić w plasterki. Lubczyk posiekać. Warzywa wrzucić do garnka. Dodać ziarna pieprzu i ziela angielskiego,liść laurowy. Gotować. Po 20 minutach wyjać mięso,wystudzić. Obrać od kości i pokroić w paski.Wrzucić do zupy. Gotować jeszcze chwilę, doprawić. 
Na patelni rozgrzać olej,dodać mąkę i paprykę i mieszać. Do kubka włożyć zasmażkę i wlać trochę zupy. Wymieszać i całość wlać do zupy. Gotować jeszcze 10 minut.

2 komentarze:

Dziękuje za komentarz :))))