PRZEPIS POCHODZI STĄD : http://margarytka.blogspot.com/2011/08/z-serii-cos-na-zime-saatka-szwedzka.html
Tym razem sałatka szwedzka, moja ulubiona :)
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 9 szklanek ciepłej wody
- 1/2 szklanki soli
- 3 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki octu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu
- pół łyżeczki gorczycy
- 3 plasterki marchewki ( ja daje więcej ok.10 , ponieważ lubię ) :)
Ogórki,umyć i odciąć końcówki. Pokroić w cienkie plasterki. Ja ścieram na tarce.
Z 9 szklanek ciepłej wody i pół szklanki soli zrobić roztwór. Zalać powstałą zalewą pokrojone ogórki i odstawić na godzinkę. Odcedzić na durszlaku. Do słoików wrzucić przyprawy i plasterki marchewki. Włożyć odcedzone ogórki.
Składniki na zalewę zagotować. Zalać zalewą sałatkę w słoikach i zakręcić. Pasteryzować około 10 minut w garnku wyłożonym ścierką. Odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Na zimę jak znalazł :))
Uwielbiam ją! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń...ona tu jest i smakuje wszystkim ! :DDD
UsuńPozdrawiam śpiewająco ;)
Sezon przerabiania zapasów na zimę widzę w pełni, lubię taką sałatkę:)
OdpowiedzUsuńTak zimą takie przetwory to skarby :)
OdpowiedzUsuńZapisany w zeszyciku-przepis godni polecenia, proporcje nadają zalewie niesamowicie delikatnego aromatu
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze,ze sałatka posmakowała :)
UsuńJa tez ja bardzo lubie:)
Z 2 kg ogórków wychodzi ok 7 dzemowych słoików sałatki. A zalewy nie zużyłam połowy. Do tego roztwór z solą - spokojnie można zrobić z 1/2 z przepisu. Nie wiem jeszcze jak smakuje ta sałatka, ale podane proporcje to porażka.
OdpowiedzUsuńWitam:) Pamiętaj,że wode należy odcedzić:) Jakie miałaś słoiki? Proszę o zdjecie na : duusiak@o2.pl ,jeśli to nie problem.
OdpowiedzUsuńTen przepis jest w mojej rodzinie od lat, i nikt nie narzeka :))
A sałatka na prawdę wychodzi pyszna :) Smacznego życzę i pozdrawiam :)
dziękuję za przepis, właśnie "produkuję", pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSmacznego ! :) Proszę o zdjęcie na adres: duusiak@o2.pl
Usuńjeśli mozna :)
POZDRAWIAM:)
Ok, wszystko jasne ;o) Ciocia faktycznie przepis miała spisany ze strony Margarytki :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za zamieszanie :) Już podaje link do przepisu :)
Co złego to nie ja :)
A anonimowych pozdrawiam i zycze miłego dnia :)
No i dobrze, że się ciocia wygadała, choć Ty przecież znasz stronę Margarytki jakby nie patrzeć
OdpowiedzUsuńOczywiście,że znam, mam ją przecież w ulubionych :)
UsuńZ Margarytką juz wszystko wyjaśniłam więc juz nie potrzebuje takich komentarzy :)
Ja też robię z tego przepisu i jest przepyszna
OdpowiedzUsuńCo to znaczy pasteryzowac 10 minut w garnku ze ścierka ?? Jestem obcokrajowcem i nie bardzo rozumiem co to znaczy
OdpowiedzUsuńTo znaczy włożyć do garnka ścierkę na dno, ustawić słoiki i zalać wodą ponad połowę wysokości słoików ;) I gotować 10 minut
UsuńPozdrawiam
witam chciałabym wykorzystać Pani przepis tylko mam takie pytanie czy mozna użyć ogórków szklarniowych dziekuje
OdpowiedzUsuńMyślę ze tak, tylko muszą być takie spod własnej foli a nie sklepowe :)
OdpowiedzUsuń