Polecam dziś 2 wersje bitek :) Wieprzowe i drobiowe :)
Składniki:
- 2 plastry schabu lub 1 pierś z kurczaka
- pół cebuli
- mąka
- 1 kostka pieczeniowa ( niekoniecznie)
- vegeta,przyprawa do mięs , sól,pieprz
- olej
- ok. pół szklanki wody
Schab i piersi rozbijamy lekko tłuczkiem do mięs.Następnie przyprawiamy i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Cebulę kroimy w kostkę. Mięso obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy mięso,na tym samym oleju smażymy cebulę. Wkładamy spowrotem mięso i wlewamy wodę. Tak aby przykryła mięso. Dusimy około 40 min(aż mięso będzie miękkie) pod przykryciem. Pod koniec gotowania zagęszczamy mąką ( wlewamy kilka łyżek sosu do kubku i wsypujemy 2 łyżeczki mąki).
Podajemy z ziemniakami i surówką :)
Właśnie stoję w kuchni i przygotowuję bitki wg Twojego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę ! :)Mam nadzieję,że będzie smakowało. :)Daj znać czy były dobre:) Zyczę smacznego ! :)
UsuńPozdrawiam :)
Zrobiłam i napisałam nawet o tym notatkę. Zapraszam:)
OdpowiedzUsuń