poniedziałek, 1 lipca 2013

Bitki w sosie

No i mamy lipiec. Jak ten czas strasznie szybko leci...No ,ale przed nami dwa miejmy nadzieje,że piękne słoneczne miesiące :)

Polecam dziś 2 wersje bitek :) Wieprzowe i drobiowe :)
 

Składniki:
  •  2 plastry schabu lub 1 pierś z kurczaka 
  •  pół cebuli
  •  mąka
  •  1 kostka pieczeniowa ( niekoniecznie)
  •  vegeta,przyprawa do mięs , sól,pieprz
  •  olej
  •  ok. pół szklanki wody
 



Schab i piersi rozbijamy lekko tłuczkiem do mięs.Następnie przyprawiamy i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Cebulę kroimy w kostkę. Mięso obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy mięso,na tym samym oleju smażymy cebulę. Wkładamy spowrotem mięso i wlewamy wodę. Tak aby przykryła mięso. Dusimy około 40 min(aż mięso będzie miękkie) pod przykryciem.  Pod koniec gotowania zagęszczamy mąką ( wlewamy kilka łyżek sosu do kubku i wsypujemy 2 łyżeczki mąki).

 


 Podajemy z ziemniakami i surówką :)




3 komentarze:

  1. Właśnie stoję w kuchni i przygotowuję bitki wg Twojego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę ! :)Mam nadzieję,że będzie smakowało. :)Daj znać czy były dobre:) Zyczę smacznego ! :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Zrobiłam i napisałam nawet o tym notatkę. Zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))