Babcia zawsze je robiła i wszystkim smakowały ;-) Więc teraz ja wziełam się za te pikle :)
Składniki:
- duże lekko przerośnięte ogórki
- gorczyca,ziele angielskie,liść laurowy, pieprz w ziarnach
- sól ( na 1 kg - 1 łyżka)
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 2 marchewki
- 1 cebula
Ogórki umyć, obrać i wyciąć środek z pestkami.
Nasolić (1 łyżka na 1 kg ogórków) i odstawić na noc.
Do każdego słoika wrzucić po listku laurowym,kilka ziaren pieprzu ,kilka ziaren ziela angielskiego i pół łyżeczki gorczycy.
W słoiku ciasno układać ogórki.
Składniki na zalewę zagotować. Zalać ogórki.Zakręcić .
Pasteryzować ok. 8 minut. Odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za komentarz :))))