środa, 15 stycznia 2014

Zupa pomidorowa z ryżem

To zdecydowanie smak z dzieciństwa ;)
Bardzo lubię pomidorową, najbardziej z ryżem.




Składniki:
  •  2 udka z kurczaka
  •  1 marchewka
  •  1 pietruszka
  •  1 seler
  •  1 por
  •  1 cebula
  •  100 g ryżu
  •  4 łyżki koncentratu pomidorowego
  •  3 łyżki śmietany
  •  nać pietruszki
  •  sól,pieprz
Przygotowanie:
Udka zalać wodą i wrzucić garnka.
Marchew,pietruszkę i seler obrać,umyć i pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka.
Por umyć i pokroić w plastry. Dodać do garnka. Zalać wodą i gotować do miękkości warzyw.
Cebulę obrać i przypalić na gazie i wrzucić do garnka. Dodać koncentrat.
Gdy warzywa będą na pół ugotowane wsypać ryż i gotować jeszcze aż warzywa będą miękkie i ryż ugotowany. Śmietanę wymieszać koziołkiem z kilkoma łyżkami zupy i wlać wymieszaną śmietankę do zupy.
Posypać natką pietruszki i przyprawić.
 

10 komentarzy:

  1. Toś mi smaka narobiła! Chodziła za mną jakiś czas temu pomidorowa właśnie z ryżem i teraz to już muszę zrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny klasyk, nie znam osoby, która by nie lubiła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. juz sie robi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, czy mogę prosić o zdjęcie ?:-)) Jeśli jest możliwość zrobienia zdjęcia to proszę o wysłanie mi go na duusiak@o2.pl :)
      Smacznego

      Usuń
    2. juz wysylam
      zupa pychotka ;)

      Usuń
  4. mysle ze odwrotnie: udka wrzucic do garnka i zalac woda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))