wtorek, 14 stycznia 2014

Chruściki

W dzieciństwie takie chruściki mama robiła bardzo często :)
Chyba każdy je jadł chociaż raz :)








Składniki:
  •  500 g mąki
  •  4 żółtka
  •  5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  •  1 łyżeczka wódki
  •  szczypta soli
  •  500 ml oleju
  •  cukier puder
Przygotowanie:
Mąkę,żółtka,śmietanę,wódkę i sól wymieszać ze sobą i wyrabiać ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować cienko.
Wycinać romby i na każdym zrobić rozcięcie. Jeden róg przeplatać przez dziurkę i wywijać na drugą stronę. 
Do garnka wlać olej i dobrze rozgrzać. Wrzucać po kilka chruścików i smażyć z każdej strony na brązowo.
Układać na ręczniku papierowym,aby odsączyć tłuszcz.
Posypać obficie cukrem pudrem. 

5 komentarzy:

  1. chętnie bym przysiadła do takiego talerza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe faworki=niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. gumowe wyszły :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawe ,bo moje były kruche :) Może coś źle zostało zrobione :)

      Usuń
  4. ja jak robię to z 5 kg mąki bo z 1 kg ten co robi czyli ja nawet nie posmakuje a przy okazji robię dla babci która już sił nie ma .
    Ja robię osobiście drodzowe bo rodzinka lubi
    Ale ostnio nie wiem co mnie podkusiło dodałam piree z dyni wyszły pyszne;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))