Chyba każdy je jadł chociaż raz :)
Składniki:
- 500 g mąki
- 4 żółtka
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka wódki
- szczypta soli
- 500 ml oleju
- cukier puder
Mąkę,żółtka,śmietanę,wódkę i sól wymieszać ze sobą i wyrabiać ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować cienko.
Wycinać romby i na każdym zrobić rozcięcie. Jeden róg przeplatać przez dziurkę i wywijać na drugą stronę.
Do garnka wlać olej i dobrze rozgrzać. Wrzucać po kilka chruścików i smażyć z każdej strony na brązowo.
Układać na ręczniku papierowym,aby odsączyć tłuszcz.
Posypać obficie cukrem pudrem.
chętnie bym przysiadła do takiego talerza :)
OdpowiedzUsuńdomowe faworki=niebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńgumowe wyszły :/
OdpowiedzUsuńciekawe ,bo moje były kruche :) Może coś źle zostało zrobione :)
Usuńja jak robię to z 5 kg mąki bo z 1 kg ten co robi czyli ja nawet nie posmakuje a przy okazji robię dla babci która już sił nie ma .
OdpowiedzUsuńJa robię osobiście drodzowe bo rodzinka lubi
Ale ostnio nie wiem co mnie podkusiło dodałam piree z dyni wyszły pyszne;)