poniedziałek, 23 czerwca 2014

Dżem truskawkowy

Nie ma nic lepszego, niż domowy dżem truskawkowy ;-)) Bez chemii i dodatków żelujących ;-)



Składniki:
  •  truskawki
  •  cukier
Przygotowanie :
Truskawki umyć,wyciąć szypułki. Pokroić na ćwiartki i wrzucić do rondla. Smażyć około 2 godziny, truskawki najpierw puszczą soki,a później odparują. Dodać cukru wg uznania. Gdy konsystencja będzie już w miarę gęsta(później jeszcze zgęstnieje w słoiku) przełożyć dżem do czystych i suchych słoików i zakręcić. Słoiki pasteryzować około 5 minut od zagotowania.
 

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. przekonałam się o tym robiąc sama :)) Zrobię jeszcze kilka słoiczków na pewno ! :)

      Usuń
  2. a jaka jest alternatywa jesli nie chce dodawać cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli truskawki są słodkie, to można pominąć dosładzanie :)
      Zamiast cukru można dać np.miód:)

      Usuń
  3. Pamiętam jak moja babcia robiła "dżemy niespodzianki" - do niektórych dodawała trochę alkoholu, bo dziadek lubił. Musieliśmy się jej pytać, które możemy otwierać, żeby się później nie krzywić :D Potem starsi kuzyni specjalnie podkradali te udoskonalone słoiczki :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))