Składniki:
- truskawki
- cukier
Truskawki umyć,wyciąć szypułki. Pokroić na ćwiartki i wrzucić do rondla. Smażyć około 2 godziny, truskawki najpierw puszczą soki,a później odparują. Dodać cukru wg uznania. Gdy konsystencja będzie już w miarę gęsta(później jeszcze zgęstnieje w słoiku) przełożyć dżem do czystych i suchych słoików i zakręcić. Słoiki pasteryzować około 5 minut od zagotowania.
domowe dżemy są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńprzekonałam się o tym robiąc sama :)) Zrobię jeszcze kilka słoiczków na pewno ! :)
Usuńa jaka jest alternatywa jesli nie chce dodawać cukru?
OdpowiedzUsuńJeśli truskawki są słodkie, to można pominąć dosładzanie :)
UsuńZamiast cukru można dać np.miód:)
Pamiętam jak moja babcia robiła "dżemy niespodzianki" - do niektórych dodawała trochę alkoholu, bo dziadek lubił. Musieliśmy się jej pytać, które możemy otwierać, żeby się później nie krzywić :D Potem starsi kuzyni specjalnie podkradali te udoskonalone słoiczki :D
OdpowiedzUsuń