środa, 16 listopada 2016

Sledzie w zalewie pomidorowo-octowej

 Składniki:
  •  5 filetów śledziowych
  •  3 ogórki konserwowe
  •  4 kawałki papryki konserwowej
  •  1 cebula
zalewa:
  •  1 szklanka wody
  •  4 łyżki oleju
  •  3 łyżki koncentratu pomidorowego
  •  2 łyżki ketchupu
  •  2 łyżki octu
  •  2 łyżki cukru
  •  odrobina soli, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie :
Śledzie namoczyć w wodzie przez kilka godzin,najlepiej na noc.
Śledzie pokroić w paski. Ogórka pokroić w półplasterki, paprykę w paski i cebulę w kostkę. Wsystkie składniki na zalewę zagotować i wystudzić. Śledzie układać w słoiku lub misce z papryką,cebulą i ogórkiem. Całość zalać wystudzoną zalewą i wstawić do lodówki na noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz :))))