wtorek, 29 października 2013

Zupa buraczkowa

Dziś mam dla Was pyszną zupkę buraczkową :)
Zaczyna się sezon gorących zup ;))





Składniki:
  • 3 buraki
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 ziemniaki
  • 3 litry wody
  • 1 kostka rosołowa
  • sól,pieprz do smaku
  • koperek
  • 2 łyżki śmietany
Przygotowanie :
Do garnka wlać wodę i wrzucić kostkę rosołową. Zagotować.
Buraki,marchew,seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Por pokroić w cienkie paski.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Warzywa wrzucić do bulionu i gotować zupę,aż warzywa będą miękkie.
Przyprawić do smaku. Do szklanki wlać trochę zupy i dodać śmietanę. Wymieszać koziołkiem. Wlać do zupy.
Przed podaniem posypać koperkiem. Smacznego ! ;-)

10 komentarzy:

  1. zupa na samej kostce rosołowej, bez gotowania na mięsie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętaj, że każda zupa smakuje o niebo lepiej jeśli jest gotowana na wywarze mięsnym. Kostki rosołowe opcjonalnie do smaku. Powodzenia w dalszej nauce i odkrywaniu nowych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja o tym wiem ;-)
      Ale czasami tak na szybko bez mięsa też robię :)

      Usuń
  3. ja tam wrzucam ugotowane dzień wcześniej w rosole mięsko i też jest dobra i smakuje jak ta która się gotuje na bulionie co ugotowanym u mnie w domu zazwyczaj buraczkowa tylko w poniedziałek właśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko byłoby super gdyby nie ta kostka rosołowa... To nie jest kuchnia tylko pójście na łatwiznę. Równie dobrze można byłoby zrobić zupę z torebki. Fuj !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami dodaje kostkę ,jak robię bez mięsa :) Ty możesz zastąpić kostkę domowym bulionem lub wrzucić kawałek mięsa :)

      Usuń
    2. Jak się aspiruje o bycia kulinarnym blogerem, to trochę wstyd pisać na blogu, że się robi zupę z kostki. Paskudztwo. Ale to tylko moje zdanie,a to Twój blog i Twój autorytet jako osoby, która zna się na gotowaniu. ;)

      Usuń
    3. Ciekawe czy Ty jesz tylko produkty eko ze swojej działki ? :) Myślisz,że w sklepowej marchewce nie ma chemii ?
      Czasami dodawałam kostki, już tego nie robię :)

      Usuń
  5. A mi sie bardzo podoba wariant bezmiesny poniewaz miesa nie jadam wcale a moja dieta jest zroznicowana i bardzo smaczna dlatego ten przepis napewno wyprobuje. :) Nie wszystko musi miec w sobie kawal miecha Zeby dobrze smakowalo.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))