poniedziałek, 28 października 2013

Surówka z pekinki z marchewką ,papryką i koperkiem


 Składniki:
  •  kilka liści kapusty pekińskiej
  •  1 marchewka
  •  pół papryki
  •  pęczek koperku
  •  sos sałatkowy w proszku lub sól i pieprz
  •  pół łyżeczki cukru
  •  pół łyżeczki soku z cytryny
  •  pół saszetki oliwy z oliwek Biolevita
Przygotowanie :
Kapustę pokroić w paski.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Paprykę oczyścić z nasion,umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Koperek posiekać.
Dodać sos,cukier, sok z cytryny i oliwę i dokładnie wymieszać.
Smacznego ! 






Dostałam do testowania oleje tłoczone na zimno w saszetkach firmy Biolevita . 


Do tej surówki dodałam oliwe z oliwek  :))
Oliwa z oliwek super wpasowała się w tą sałatke:) Saszetki są wygodne bo akurat na jedną sałatke ( ja do tej dałam połowe, ponieważ robiłam mało tej sałatki. ) 

Wszystko o oliwie:

Oliwa z Oliwek

oliwa z oliwek Oliwa pierwszego tłoczenia, uzyskiwana jest dzięki mechanicznemu tłoczeniu oliwek na zimno. W konsekwencji uzyskujemy olej roślinny o łagodnym smaku i zapachu.
Najlepsze gatunki oliwy spożywczej - extra virgin - pochodzą m.in. z Hiszpanii, którą Państwu proponujemy. Jakość oliwy powoduje że nadaje się wyłącznie do spożywania na zimno, zachowując tym samym swoje naturalne witaminy (A i E ) i minerały (fosfor, potas, żelazo), które wspomagają jej działanie zdrowotne.
Oliwa z oliwek extra virgin bogata jest w tłuszcze jednonienasycone, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, a równocześnie podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Polecana jest w profilaktyce miażdżycy i chorób serca.
Ponadto oliwa z oliwek ma działanie ochronne na błonę śluzową żołądka i jelit. Pomaga również przy kłopotach z zaparciami.

1 komentarz:

Dziękuje za komentarz :))))