Składniki:
- kilka liści kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- pół papryki
- pęczek koperku
- sos sałatkowy w proszku lub sól i pieprz
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soku z cytryny
- pół saszetki oliwy z oliwek Biolevita
Kapustę pokroić w paski.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Paprykę oczyścić z nasion,umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Koperek posiekać.
Dodać sos,cukier, sok z cytryny i oliwę i dokładnie wymieszać.
Smacznego !
Dostałam do testowania oleje tłoczone na zimno w saszetkach firmy Biolevita .
Do tej surówki dodałam oliwe z oliwek :))
Oliwa z oliwek super wpasowała się w tą sałatke:) Saszetki są wygodne bo akurat na jedną sałatke ( ja do tej dałam połowe, ponieważ robiłam mało tej sałatki. )
Wszystko o oliwie:
Oliwa z Oliwek
Oliwa pierwszego tłoczenia, uzyskiwana jest dzięki mechanicznemu tłoczeniu oliwek na zimno. W konsekwencji uzyskujemy olej roślinny o łagodnym smaku i zapachu.Najlepsze gatunki oliwy spożywczej - extra virgin - pochodzą m.in. z Hiszpanii, którą Państwu proponujemy. Jakość oliwy powoduje że nadaje się wyłącznie do spożywania na zimno, zachowując tym samym swoje naturalne witaminy (A i E ) i minerały (fosfor, potas, żelazo), które wspomagają jej działanie zdrowotne.
Oliwa z oliwek extra virgin bogata jest w tłuszcze jednonienasycone, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, a równocześnie podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Polecana jest w profilaktyce miażdżycy i chorób serca.
Ponadto oliwa z oliwek ma działanie ochronne na błonę śluzową żołądka i jelit. Pomaga również przy kłopotach z zaparciami.
pyszna,
OdpowiedzUsuńod razu zjadłabym podwójną porcję :)