U mnie zapowiadają upały... jakoś przeżyję :)
Mam truskawek dużo,więc koktajle codziennie :)
Zaraz gotuję kompocik,żeby do obiadku sięschłodził :)
Składniki: ( ja zrobiłam z ok. pół kg truskawek, 6 słoików (poj.450 ml) )
- truskawki
- cukier ( po ok. 4 łyżek na słoik,jeśli truskawki są kwaśne to 5 )
- woda
Z truskawek wyciąć szypułki,umyć.
Słoiki umyć i wyparzyć w piekarniku lub na słońcu :)
Do czystych i suchych słoików wkładamy truskawki do połowy słoika ,można troszę więcej. Wsypać cukier. Zalać gorącą wodą. Zakręcić. Pasteryzować okolo 10 min. Pamietajcie o wyłożeniu dna garnka ściereczką,aby słoiki nie popękały.
Odwrócić do gory dnem i poczekać aż wystygną :)
Zimą wszyscy docenią:)
OdpowiedzUsuńnapewno ! :)
Usuńa co zrobic jesli mimo pasteryzacji sloki puszczaja i leja??
OdpowiedzUsuńZmienić słoiki, bo być może są uszkodzone.
Usuńhej! robie pierwszy raz kompot i mam takie pytanie czy podczs pasteryzacji pokrywka sloika musi byc przykryta woda czy nie
OdpowiedzUsuńNie :) słoik ma być pokryty wodą 3/4 , trochę więcej niż połowe :)
UsuńSmacznego zycze i pozdrawiam ! :)
bardzo dziekuje:-)
OdpowiedzUsuńPolecam się na przyszłość :) Mogę prosić o zdjęcie kompotu ?:)
UsuńBardzo prosze doradz mi w jeszcze jednej sprawie bo jesli nie mam takich sloikow jak twoje tylko mniejsze to czy ilosc lyzek cukru zmienia sie czy nie a jesli tak to na jaka:-)
UsuńHej! To znowu ja chciala bym zapytac o jeszcze jedna rzecz czy jak mam sloiki 320 280 czy tez moge dac 4lyzki cukru tak jak do tyc co ty robilas czy moze mniej:-)
OdpowiedzUsuńWitam, przepraszam,ze dopiero odpowiadam,ale od niedzieli byłam poza domem.
UsuńMożesz dodać mniej,ok. 2 łyżki :) jeśli dodasz więcej to powstanie taki jakby syrop i później będziesz mogła rozrobić z wodą, ja tak też robię i jest pysznie :) Pozdrawiam gorąco i przepraszam,ze wczesniej nie mogłam pomóc :(
Miłego dnia !
Prosze o pomoc
OdpowiedzUsuń