piątek, 14 lutego 2014

Domowy makaron

Wszystko lepsze co domowe :)
Od dziś,gdy pierwszy raz zrobiłam domowy makaron do rosołu będę go robić zawsze:)








Składniki:
  • 1 szklanka mąki + do podsypania
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Mąkę wysypać na blat, zrobić dołek i wbić jajko, dodać sól. Wymieszać i dodać wodę. Dokładnie wyrobić ciasto,żeby było gładkie. Rozwałkować cienko i zostawić na 20 minut,aby placek wysechł lekko. Ciasto pokroić na cienkie paski.Odłożyć na 30 min do wyschnięcia.
W garnku zagotować wodą posoloną. Do gotującej wody wrzucać makaron i gotować ok.5 minut.  Odcedzić i przelać wodą,aby makaron się nie skleił.

Podawać do rosołu lub sosu.

Przepisy na rosołki : z kury i z kaczki  :)

7 komentarzy:

  1. Zjadłabym takiego rosołku z domowym makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu - pojutrze niedziela, wiec jest okazja:)

      Usuń
    2. Ja na dziś zaplanowałam zupę z kiszonym kalafiorem - makaron musi trochę poczekać :)

      Usuń
  2. Co ta niedziela ma w sobie :) ja też robię domowy, jest o niebo lepszy. A te marchewki Walentynkowe ;) słodkie

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy makaron zawsze najlepszy. Fajnie wiedzieć, że są jeszcze osoby, które robią go w domach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłam pierwszy raz i napewno powtórze:)
      pozdrawiam

      Usuń

Dziękuje za komentarz :))))