Od dziś,gdy pierwszy raz zrobiłam domowy makaron do rosołu będę go robić zawsze:)
Składniki:
- 1 szklanka mąki + do podsypania
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki wody
Mąkę wysypać na blat, zrobić dołek i wbić jajko, dodać sól. Wymieszać i dodać wodę. Dokładnie wyrobić ciasto,żeby było gładkie. Rozwałkować cienko i zostawić na 20 minut,aby placek wysechł lekko. Ciasto pokroić na cienkie paski.Odłożyć na 30 min do wyschnięcia.
W garnku zagotować wodą posoloną. Do gotującej wody wrzucać makaron i gotować ok.5 minut. Odcedzić i przelać wodą,aby makaron się nie skleił.
Podawać do rosołu lub sosu.
Przepisy na rosołki : z kury i z kaczki :)
Zjadłabym takiego rosołku z domowym makaronem :)
OdpowiedzUsuńAniu - pojutrze niedziela, wiec jest okazja:)
UsuńJa na dziś zaplanowałam zupę z kiszonym kalafiorem - makaron musi trochę poczekać :)
UsuńCo ta niedziela ma w sobie :) ja też robię domowy, jest o niebo lepszy. A te marchewki Walentynkowe ;) słodkie
OdpowiedzUsuńRacja :)) Dziękuje :)
UsuńDomowy makaron zawsze najlepszy. Fajnie wiedzieć, że są jeszcze osoby, które robią go w domach.
OdpowiedzUsuńzrobiłam pierwszy raz i napewno powtórze:)
Usuńpozdrawiam