http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/miodownik.html
Polecam ,bo ciacho jest na prawdę smaczne i nie wymaga zbyt wiele pracy i czasu :)
Składniki:
biszkopt :
1 szklanka mąki krupczatki,
0,5 szklanki mąki pszennej
6 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
4 łyżki miodu
pół łyżeczki cynamonu
masa:
1 litr mleka
pół szklanki cukru
2 żółtka
1 szklanka kaszy manny
120 g masła
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i cukier. Ubijać. Dodać miód i cynamon. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Gotową mieszankę dodać do masy i ubijać chwilkę na najmniejszych obrotach lub przemieszać łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 min.
masa:
W garnku zagotować 3 szklanki mleka. W misce utrzeć żółtka z cukrem i dodać pozostałą część mleka. Dokładnie rozmieszać.
Gdy mleko w garnku będzie się gotowało wlać wcześniej przygotowaną masę jajeczną i wsypać kaszę mannę. Całość gotować na małym ogniu ,aż zgęstnieje.
Odstawić do wystygnięcia.
W misce utrzeć masło i dodać zimną masę, chwilę miksować.
Biszkopt przeciąć na pół. Jedną część włożyć do blachy i nasączyć mlekiem. Posmarować masą ( trochę zostawić na wierzch) , ułożyć następną część biszkoptu,nasączyć mlekiem i posmarować resztą masy grysikowej. Udekorować. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
ale bym zjadła takie słodkie ciasto :)
OdpowiedzUsuńna blachę o jakich wymiarach jest ten przepis? ;)
OdpowiedzUsuńwym. 21cm 36 cm.
UsuńPozdrawiam
dzięki :)
OdpowiedzUsuń