sobota, 13 września 2014

Biszkopt miodowy z masą grysikową

Ciasto smakuje podobnie jak miodownik,ale jest łatwiejszą wersją tego ciasta:)
http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/miodownik.html

Polecam ,bo ciacho jest na prawdę smaczne i nie wymaga zbyt wiele pracy i czasu :)











Składniki:
biszkopt :
1 szklanka mąki krupczatki,
0,5 szklanki mąki pszennej
6 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
4 łyżki miodu
pół łyżeczki cynamonu

masa:
1 litr mleka
pół szklanki cukru
2 żółtka
1 szklanka kaszy manny
120 g masła

Przygotowanie:
biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i cukier. Ubijać. Dodać miód i cynamon. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Gotową mieszankę dodać do masy i ubijać chwilkę na najmniejszych obrotach lub przemieszać łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 min.

masa:
W garnku zagotować 3 szklanki mleka. W misce utrzeć żółtka z cukrem i dodać pozostałą część mleka. Dokładnie rozmieszać.
Gdy mleko w garnku będzie się gotowało wlać wcześniej przygotowaną masę jajeczną i wsypać kaszę mannę. Całość gotować na małym ogniu ,aż zgęstnieje.
Odstawić do wystygnięcia.
W misce utrzeć masło i dodać zimną masę, chwilę miksować.

Biszkopt przeciąć na pół. Jedną część włożyć do blachy i nasączyć mlekiem. Posmarować masą ( trochę zostawić na wierzch) , ułożyć następną część biszkoptu,nasączyć mlekiem i posmarować resztą masy grysikowej. Udekorować.  Odstawić do lodówki na kilka godzin.

4 komentarze:

Dziękuje za komentarz :))))