Sezon na przetwory u mnie gorąąąący ! ;))
Ciągle robię :)
Dziś ogóreczki pomidorowe ;))
Składniki:
- 1 kg ogórków( najlepiej małe)
- 1 cebula
- gorczyca,ziele angielskie, pieprz w kulkach
- 2,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- liść laurowy
Przygotowanie :
Ogórki umyć i obrać.
Składniki na zalewę,zagotować.
Do umytych i wyparzonych słoików wrzucamy pół łyżeczki gorczycy,kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu i plaster cebuli. Całe ogórki układamy w słoikach ( jeśli macie duże, to pokroić na 4), zalewamy zalewą. Zakręcamy . Pasteryzujemy ok. 7 min. Odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Fajne połączenie smaków, wybornie musi smakować ;)
OdpowiedzUsuńTak, pozdrawiam :)
UsuńRobiłam w ubiegłym roku z koncentratem jak u Ciebie, ale i też z ketchupem. Obie wersję muszę przyznać, że do powtórzenia w tym roku :)
OdpowiedzUsuńPyszne sa :)
UsuńPozdrawiam :)
Brzmi ciekawie. Mam teraz już sporo przetworów z ogórków, ale może za rok zrobię :)
OdpowiedzUsuńooo takich ogóreczków nie znałam może jutro się skuszę i zrobię kilka słoiczków na zimę ;)
OdpowiedzUsuńSkuś się , bo warto :)
UsuńTeż pierwszy raz widzę taką wersję. Zapisuję do zrobienia w przyszłym roku. :-)
OdpowiedzUsuńA myślisz, że z cukinią papryką i bakłażanem by były ok?
OdpowiedzUsuńCukinia myślę,że by się nadawala, a bakłażan nie mam pojęcia,bo go nie jem i nie lubie :) Nigdy bakłażana nie robiłam w sloiki,wiec nie wiem czy się nadaje :)
Usuń