poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Ogóreczki pomidorowe

Wkońcu upały się skończyły..
Sezon na przetwory u mnie gorąąąący ! ;))
Ciągle robię :)
Dziś ogóreczki pomidorowe ;))











Składniki:
  •  1 kg ogórków( najlepiej małe)
  •  1 cebula
  •   gorczyca,ziele angielskie, pieprz w kulkach
Zalewa:
  •  2,5 szklanki wody
  •  0,5 szklanki octu
  •  0,5 szklanki cukru
  •  1 łyżka soli
  •  3 łyżki koncentratu pomidorowego
  •  liść laurowy


Przygotowanie :
Ogórki umyć i obrać.
Składniki na zalewę,zagotować.
Do umytych i wyparzonych słoików wrzucamy pół łyżeczki gorczycy,kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu i plaster cebuli. Całe ogórki układamy w słoikach ( jeśli macie duże, to pokroić na 4), zalewamy zalewą. Zakręcamy . Pasteryzujemy ok. 7 min. Odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. 

10 komentarzy:

  1. Fajne połączenie smaków, wybornie musi smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam w ubiegłym roku z koncentratem jak u Ciebie, ale i też z ketchupem. Obie wersję muszę przyznać, że do powtórzenia w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi ciekawie. Mam teraz już sporo przetworów z ogórków, ale może za rok zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo takich ogóreczków nie znałam może jutro się skuszę i zrobię kilka słoiczków na zimę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też pierwszy raz widzę taką wersję. Zapisuję do zrobienia w przyszłym roku. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. A myślisz, że z cukinią papryką i bakłażanem by były ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia myślę,że by się nadawala, a bakłażan nie mam pojęcia,bo go nie jem i nie lubie :) Nigdy bakłażana nie robiłam w sloiki,wiec nie wiem czy się nadaje :)

      Usuń

Dziękuje za komentarz :))))