Składniki: ( na 1 keksówkę)
- 300 g łopatki wieprzowej
- 1 udo z kurczaka
- 100 g wątróbki drobiowej
- 100 g surowego boczku
- 50 g słoniny
- 1 mała marchewka
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek pora
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki vegety
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko surowe
- 2 łyżki bułki tartej
- sól,pieprz do smaku
Łopatkę,udo,boczek i warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować 1 godzinę.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej,wrzucić wątróbkę i cebulę. Podsmażyć całość i odstawić do wystygnięcia.
Do miski wrzucić ugotowane wcześniej mięso(udo obrane od kości) i warzywa,wątróbkę z cebulą i słoninę. Wszystko zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Do masy dodać jajko,majeranek,bułkę tartą,vegetę,przeciśnięty przez praskę czosnek , sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszać.
Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć masę pasztetową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.
Najlepiej smakuje na kanapki z ogórkiem kiszonym :)
moja babcia zawsze robi taki pasztet, uwielbiam go :)
OdpowiedzUsuńU mnie też się właśnie piecze. Nie ma to jak domowy pasztet, pychotka :)
OdpowiedzUsuńWczoraj upiekłam i jest po prostu boooski :) Bardzo dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo! :) Zrobiłaś może zdjęcie ?:) Jeśli tak ,wyślij mi na duusiak@o2.pl
UsuńPozdrawiam :)
jutro będę robił :) ciekawe co to wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńSuper, ciesze sie :) Ja też piekę na święta:) Jeśli możesz to zrób fotkę i wyślij mi na duusiak@o2.pl
UsuńPozdrawiam i zycze wesołych świąt ! :)
Super przepis,juz drugi raz pieke ten pasztek, wlasnie skonczyl sie piec, zdj wysylam na meila:-)
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze,ze pasztet smakuje ! :) Polecam się na przyszłość i życzę smacznego :)
UsuńPozdrawiam ,Klaudia
Robie ten pasztet po raz drugi, wlasnie pieczemy go, i juz nie moge sie doczekac :-)
OdpowiedzUsuń