sobota, 17 sierpnia 2013

Karkówka pieczona

Pogoda już jesienna, wieczory zimne. :)
A na kanapki już nie nowalijki tylko pieczona karkówa ;-))






Składniki:
  •  0,5 kg karkówki 
Marynata:
  •  ok.5 łyżek przyprawy do mięs (delicat )
  •  4 liście laurowe 
  •  kilku kulek pieprzu
  •  pół głowki czosnku
  •  1 łyżeczka pieprzu czarnego
  •  1 łyżeczka soli
  •  1 łyżeczka papryki slodkiej
  •  1 łyżka oleju
Przygotowanie :
Karkówkę myjemy, nacieramy przyprawami, dodajemy pokrojony w plastry czosnek(kilka plastrów wciskamy do środka) ,liscie laurowe, kulki pieprzu i olej. Nacieramy dokładnie karkówkę. 
Odstawiamy na noc do lodówki.
Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 min. 
Gdy ostygnie kroimy na kanapki ;-) Lub robimy później w sosie;)

2 komentarze:

Dziękuje za komentarz :))))