A na kanapki już nie nowalijki tylko pieczona karkówa ;-))
Składniki:
- 0,5 kg karkówki
- ok.5 łyżek przyprawy do mięs (delicat )
- 4 liście laurowe
- kilku kulek pieprzu
- pół głowki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki slodkiej
- 1 łyżka oleju
Karkówkę myjemy, nacieramy przyprawami, dodajemy pokrojony w plastry czosnek(kilka plastrów wciskamy do środka) ,liscie laurowe, kulki pieprzu i olej. Nacieramy dokładnie karkówkę.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 min.
Gdy ostygnie kroimy na kanapki ;-) Lub robimy później w sosie;)
hej pieczesz w termoobiegu?)
OdpowiedzUsuńWitam. Tak w termoobiegu :)
Usuń