wtorek, 1 października 2013

Sakiewki francuskie ze szpinakiem

        Szpinak to samo zdrowie ! :))





Składniki:
  •  opakowanie ciasta francuskiego
  •  250 g mrożonego szpinaku
  •  100 g serka topionego śmietankowego
  •  50 g sera żółtego
  •  2 ząbki czosnku
  •  sól,pieprz
  •  jajko
Przygotowanie:
Szpinak wrzucamy na gorącą patelnie. Gdy się rozmrozi dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie serek topiony , sól i pieprz. Podsmażamy aż serek się połączy ze szpinakiem.Ser ścieramy na tarce na duzych oczkach.
Ciasto francuskie dzielimy na nieduże kwadraty. Na każdy nakładamy farsz i trochę startego sera i łączymy rogi.  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy każdą sakiewkę rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min. 

3 komentarze:

  1. Tak, szpinak to samo zdrowie :) Lubię go zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się do niego przekonałam niedawno :)
      Kiedyś kojarzył mi się z trawą przeżutą przez krowe hehehe:)

      Usuń
  2. Szpinak w każdej postaci jest smaczny ;). Nawet jak się zrobi z twarogiem, czosnkiem i doda do tego makaron. To takie moje danie na szybko :). Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))