Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g mrożonego szpinaku
- 100 g serka topionego śmietankowego
- 50 g sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- sól,pieprz
- jajko
Szpinak wrzucamy na gorącą patelnie. Gdy się rozmrozi dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie serek topiony , sól i pieprz. Podsmażamy aż serek się połączy ze szpinakiem.Ser ścieramy na tarce na duzych oczkach.
Ciasto francuskie dzielimy na nieduże kwadraty. Na każdy nakładamy farsz i trochę startego sera i łączymy rogi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy każdą sakiewkę rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min.
Tak, szpinak to samo zdrowie :) Lubię go zajadać :)
OdpowiedzUsuńJa się do niego przekonałam niedawno :)
UsuńKiedyś kojarzył mi się z trawą przeżutą przez krowe hehehe:)
Szpinak w każdej postaci jest smaczny ;). Nawet jak się zrobi z twarogiem, czosnkiem i doda do tego makaron. To takie moje danie na szybko :). Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń