piątek, 5 lipca 2013

Zupa krem z cukinii

Czaiłam się i czaiłam na tę zupę aż wkońcu wrzuciłam do garnka cukinie i inne dodatki i wyszło takie cudo,że aż nie wierzyłam :) Jestem zachwycona tą zupą !!! :) Polecam gorąco :)

Składniki:
  •  1 średnia cukinia
  •  2 małe ziemniaki
  •  1 łodyga selera naciowego
  •  1 różyczka kalafiora
  •  1 cebula
  •  1 ząbek czosnku
  •  300 ml wody (półtora szklanki,tak aby przykryć lekko warzywa )
  •  1 kostka rosołowa 
  •  1 łyżka oleju
  •  2 łyżeczki śmietany
  •  świeża bazylia
  •  natka pietruszki
  •  sól, pieprz

 Przygotowanie :
 Cebulę i czosnek obrać , umyć i pokroić w kostkę.
 Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę.
 Cukinię umyć, pokroić w kostkę.
 W garnku rozgrzać olej. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulkę, dodać czosnek.
 Następnie dodać ziemniaki i cukinię. Smażyć 5 minut.
 Dodać kalafior, pokrojoną łodygę selera naciowego, posiekaną bazylię i pietruszkę. Zalać wodą i wrzucić kostkę rosołową. Gotować do miękkości warzyw ok. 20 min. Zmiksować. Dodać śmietanę i przyprawić.
Podawać z grzanką lub prażonym słonecznikiem :) 

 







6 komentarzy:

  1. O widzę,że mamy podobne pomysły zapraszam do mnie na inną wariację zupy krem z cukinii:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobną, tylko podaję z grzankami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zazwyczaj każdy krem jem z grzankami pokrojonymi w kostkę :) Ale tym razem chciałam tak ;)

      Usuń
  3. chuckycheese6 lipca 2013 20:25

    Ja oprócz tego, że podsmażam na oleju, to na końcu, już po zmiksowaniu i zestawieniu z ognia zupy-kremu zawsze dodaję jeszcze dwie łyżki oleju rzepakowego - zupa nabiera przyjemniejszej konsystencji, ale też wzbogaca się ją o kwasy omega-3, które są w oleju :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))