Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 2 małe ziemniaki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 różyczka kalafiora
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 ml wody (półtora szklanki,tak aby przykryć lekko warzywa )
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki śmietany
- świeża bazylia
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie :
Cebulę i czosnek obrać , umyć i pokroić w kostkę.
Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę.
Cukinię umyć, pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulkę, dodać czosnek.
Następnie dodać ziemniaki i cukinię. Smażyć 5 minut.
Dodać kalafior, pokrojoną łodygę selera naciowego, posiekaną bazylię i pietruszkę. Zalać wodą i wrzucić kostkę rosołową. Gotować do miękkości warzyw ok. 20 min. Zmiksować. Dodać śmietanę i przyprawić.
Podawać z grzanką lub prażonym słonecznikiem :)
O widzę,że mamy podobne pomysły zapraszam do mnie na inną wariację zupy krem z cukinii:)
OdpowiedzUsuńChętnie zajrze:) Pozdrawiam
UsuńRobię podobną, tylko podaję z grzankami.
OdpowiedzUsuńJa też zazwyczaj każdy krem jem z grzankami pokrojonymi w kostkę :) Ale tym razem chciałam tak ;)
UsuńJa oprócz tego, że podsmażam na oleju, to na końcu, już po zmiksowaniu i zestawieniu z ognia zupy-kremu zawsze dodaję jeszcze dwie łyżki oleju rzepakowego - zupa nabiera przyjemniejszej konsystencji, ale też wzbogaca się ją o kwasy omega-3, które są w oleju :)
OdpowiedzUsuńciekawa informacja:)
Usuńpozdrawiam