czwartek, 20 kwietnia 2017

Rolada szpinakowa



Składniki:
  •  250 g szpinaku
  •  2 łyżki mąki 
  •  4 jajka
  •  2 ząbki czosnku 
  •  2 łyżeczki oleju
  •  250 g serka smietankowego z chrzanem
  •  200 g łososia wędzonego w plastrach
  •  sól i pieprz
Szpinak podsmażamy na patelni z czosnkiem, studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Do szpinaku dodajemy żółtka i mąkę , mieszamy . W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę, do szpinaku delikatne łyżką dodajemy pianę z białek i mieszamy. Blachę prostokątną(tą z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę szpinakową,rozprowadzamy po całej blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. 
Po upieczeniu przekładamy na ścierkę i zawijamy. Jak rolada wystygnie rozwijamy smarujemy serkiem,układamy łososia i zawijamy ponownie w rolade, Całość owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 2 godziny. 


1 komentarz:

  1. Uwielbiam zdrowe posiłki. A ten przepis jest idealny! Czas wprowadzić go do swojego żywienia.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))