Składniki:
ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 50 g drożdży
- 1 szklanka letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- odrobina cukru
- garść świeżej bazylii
- ok. 20 sztuk pieczarek
- 10 plastrów szynki
- 1 garście startego żółtego sera
- 1 kulka sera mozzarella
Drożdże wymieszać z cukrem i letnią wodą.Dodać mąkę,sól i oliwę. Połączyć składniki dokładnie razem i wyrobić ciasto. Odstawić pod ścierką na godzinę do wyrośnięcia.
Pomidory zmiksować blenderem. Dodać koncentrat ,zioła i cukier. Wlać na patelnię i dusić aż sos zgęstnieje.
Z wyrośniętego ciasta uformować kulę i dłonią utworzyć 1 duży placek lub kilka mniejszych. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Ułożyć szynkę, starty żółty ser i pokrojoną w plastry mozzarellę , na wierzch ułożyć pokrojone w plastry i obrane pieczarki.
Pizzę ułożyć na kratce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 12 minut.
ale bym wszamała taką pizzę :) mniam :)
OdpowiedzUsuńDziś robiłam drugi raz tak mi zasmakowała :)))
UsuńSmacznie wygląda, w końcu zmobilizowałam się i kupiłam sobie formę do pizzy/ tarty i jutro na obiad będę tworzyć Twoją pizzę :)
OdpowiedzUsuńA jak zrobić pizzę na cienkim cieście ???? Pozdrawiam Paulina
OdpowiedzUsuńNa cienkim cieście, to trzeba dodać mniej drożdży i cienko rozwałkować:)
UsuńDziękuję bardzo a może mi Pani napisać ile tych drożdży musiała bym dodać :')
OdpowiedzUsuńMyślę,ze wystarczy dać połowę( 25g) i ciasto powinno być cienkie :))
UsuńA i bardzo fajne jasne przepisy super ze jest ktoś taki jak Pani kto pomaga innym :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze z tak miłego komentarza:) Ale jestem Klaudia, nie Pani :))
UsuńPozdrawiam i życze udanego gotowania :)))
A ile musiała bym dodać tych drożdży :-) fajnie ze jest ktoś kto pomaga początkującym i nie tylko :-) pozdrawiam Paulina
OdpowiedzUsuńA ja mam takie pytanko z innej beczki jak zrobić omleta na słodko :-) ?????
OdpowiedzUsuńZawsze robię na słono, białka ubijam ,mieszkam z żółtkami i przyprawiam, na patelni rozgrzewam maslo i wlewam jajka :) Wersja na słodko będzie z cukrem :) A robi się tak samo jak tę na słono:)
Usuń