piątek, 25 lipca 2014

Chrupiąca pizza z pieczarkami i szynką

Pyszna chrupiąca po bokach ,mięciutka w środku :)) Z aromatycznym pomidorowym sosem i najlepszymi dodatkami :))






Składniki:
            ciasto:
  •  2,5 szklanki mąki
  •  50 g drożdży
  •  1 szklanka letniej wody
  •  1 łyżeczka cukru
  •  1 łyżeczka soli
  •  2 łyżki oliwy
       sos pomidorowy:
  •  1 puszka pomidorów 
  •  1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  •  1 łyżeczka oregano
  •  1 łyżeczka ziół prowansalskich
  •  odrobina cukru
  •  garść świeżej bazylii
     dodatki :
  •  ok. 20 sztuk pieczarek
  •  10 plastrów szynki
  •  1 garście startego żółtego sera
  •  1 kulka sera mozzarella 
 Przygotowanie : 
Drożdże wymieszać z cukrem i letnią wodą.Dodać mąkę,sól i oliwę. Połączyć składniki dokładnie razem i wyrobić ciasto.  Odstawić pod ścierką na godzinę do wyrośnięcia.
Pomidory zmiksować blenderem. Dodać koncentrat ,zioła i cukier. Wlać na patelnię i dusić aż sos zgęstnieje.
Z wyrośniętego ciasta uformować kulę i dłonią utworzyć 1 duży placek lub kilka mniejszych. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Ułożyć szynkę, starty żółty ser i pokrojoną w plastry mozzarellę , na wierzch ułożyć pokrojone w plastry i obrane pieczarki.

Pizzę ułożyć na kratce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 12 minut. 

12 komentarzy:

  1. ale bym wszamała taką pizzę :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś robiłam drugi raz tak mi zasmakowała :)))

      Usuń
  2. Smacznie wygląda, w końcu zmobilizowałam się i kupiłam sobie formę do pizzy/ tarty i jutro na obiad będę tworzyć Twoją pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak zrobić pizzę na cienkim cieście ???? Pozdrawiam Paulina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na cienkim cieście, to trzeba dodać mniej drożdży i cienko rozwałkować:)

      Usuń
  4. Dziękuję bardzo a może mi Pani napisać ile tych drożdży musiała bym dodać :')

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę,ze wystarczy dać połowę( 25g) i ciasto powinno być cienkie :))

      Usuń
  5. A i bardzo fajne jasne przepisy super ze jest ktoś taki jak Pani kto pomaga innym :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze z tak miłego komentarza:) Ale jestem Klaudia, nie Pani :))
      Pozdrawiam i życze udanego gotowania :)))

      Usuń
  6. A ile musiała bym dodać tych drożdży :-) fajnie ze jest ktoś kto pomaga początkującym i nie tylko :-) pozdrawiam Paulina

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja mam takie pytanko z innej beczki jak zrobić omleta na słodko :-) ?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robię na słono, białka ubijam ,mieszkam z żółtkami i przyprawiam, na patelni rozgrzewam maslo i wlewam jajka :) Wersja na słodko będzie z cukrem :) A robi się tak samo jak tę na słono:)

      Usuń

Dziękuje za komentarz :))))