Składniki:
- 1 cukinia zielona
- 1 cukinia żółta
- 3 ząbki czosnku
- 1 korzeń chrzanu
- koper kwiat
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli
Cukinię pokroić w grube plastry. Czosnek i chrzan obrać.
Zalewę zagotować. Cukinię ,czosnek,koper i chrzan układać w słoikach i zalać zalewą. Zakręcić. Odstawić na ścierkę na kilka dni,słoiki będą kipiały.
Później odstawić do piwnicy.
Proponuję po 3 dniach zapasteryzować, aby przerwać proces kiszenia.
OdpowiedzUsuńJeżeli tego nie zrobimy, to może i cukinia będzie w słoiku ładnie wyglądać, lecz nie wyjmiemy jej ze słoika.
Będzie tak miękka, że rozpadnie się w palcach.
Ja zalewam słoiki gorącą solanką, od razu zakręcam i stawiam do góry dnem. Jeżeli nie ciekną, po kilku dniach stawiam normalnie i wynoszę do piwnicy.
OdpowiedzUsuń