sobota, 26 lipca 2014

Kiszona cukinia

Kisimy... :) Nie tylko ogórki :)





Składniki:
  •  1 cukinia zielona
  •  1 cukinia żółta
  •  3 ząbki czosnku
  •  1 korzeń chrzanu
  •  koper kwiat 
 zalewa : 
  •  1 litr wody
  •  1 łyżka soli 
 Przygotowanie :
Cukinię pokroić w grube plastry. Czosnek i chrzan obrać.
Zalewę zagotować. Cukinię ,czosnek,koper i chrzan układać w słoikach i zalać zalewą. Zakręcić. Odstawić na ścierkę na kilka dni,słoiki będą kipiały.
Później odstawić do piwnicy.

2 komentarze:

  1. Proponuję po 3 dniach zapasteryzować, aby przerwać proces kiszenia.
    Jeżeli tego nie zrobimy, to może i cukinia będzie w słoiku ładnie wyglądać, lecz nie wyjmiemy jej ze słoika.
    Będzie tak miękka, że rozpadnie się w palcach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zalewam słoiki gorącą solanką, od razu zakręcam i stawiam do góry dnem. Jeżeli nie ciekną, po kilku dniach stawiam normalnie i wynoszę do piwnicy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :))))